Otevřený dopis ministru obrany

klavesnice stroje
12.1.2020 11:50
Před pár dny byl ministru obrany Lubomíru Metnarovi adresován otevřený dopis. Autorem je generální ředitel společnosti SVOS Jaroslav Černý. Oslovit ministra se rozhodl proto, že jako představitel české průmyslové společnosti a jako člověk pohybující se desítky let v oblasti vývoje a výroby vojenské techniky i jako dlouholetý daňový poplatník velmi nemile dotčen postupem MO ČR. Otevřenou formu zvolil i proto, že přimět pana ministra k jakékoliv reakci bylo doposud neúspěšné.

Jaroslav Černý se v dopise vrací k okolnostem, které vedly k náhlému odstoupení od smlouvy, kterou měla jeho společnost uzavřenu s resortem obrany ohledně dodávky speciálních obrněných vozidel Perun. Mimo jiné v dopise proto píše: „Jak jistě víte, Ministerstvo obrany ČR odstoupilo od nákupu bojových vozidel Perun, která naše firma vyvinula speciálně dle požadavků české armády. Vámi řízené ministerstvo od smlouvy odstoupilo, aniž by však splnilo všechny své smluvní povinnosti. A tak se musím ptát, proč nebyla na úrovni Armády ČR vůle smluvní závazek splnit? Proč členové komise pro vojskové zkoušky znemožnili pokračování vojskových zkoušek, které byly posledním bodem předcházejícím dodávkám sériových vozidel?

Váš tiskový mluvčí veřejně uvedl, že společnost SVOS nebyla schopna dokončit vojskové zkoušky ani v prodlouženém termínu. Víte ale o tom, že v tomto prodlouženém období se ve skutečnosti žádné zkoušky vůbec neprováděly? A to jen a výhradně z důvodu chování zkušební komise, která bez oprávněného důvodu v nich nechtěla pokračovat, čímž tedy došlo i k neplnění smlouvy ze strany MO ČR? Před časem jsme navíc zjistili, že na samém začátku vojskových zkoušek vozidla Perun se vysoce postavení členové zkušební komise vypravili ke konkurenci do zahraničí. A po jejich návratu se v projektu najednou začaly objevovat nepochopitelné „problémy“ a potíže. Mohu se zeptat, jestli Vám přijde v pořádku, aby se v průběhu vojskových zkoušek jezdili členové této komise „radit“ ke konkurenci? Nebo jde o nový trend, který se objeví i u zakázek na BVP a jinou techniku?“

Poté, co společnost SVOS neuspěla ve snaze řešit celou záležitost jednáním, rozhodla se pro soudní řešení celé pře a veřejnost o tom informovala tiskovou konferencí. Reakce na to přišla téměř obratem. Byla šokující. Generální ředitel společnosti o tom ministru Metnarovi píše: V neposlední řadě se musím zeptat, proč se pokračuje v šikanózním jednání vůči naší společnosti? V prosinci loňského roku jsme obdrželi penalizační fakturu ve výši téměř jedenáct milionů Kč za nedodání vozidel, která jste však sami, a navíc bezdůvodně odmítli! Jste obeznámen a souhlasíte s takovým postupem Vašich podřízených? Tento postup jen podtrhuje, že ministerstvo obrany v našem případě rezignovalo na zákonnost svého postupu a činí kroky, jejichž cílem je způsobit naší společnosti škodu. Přijde Vám v pořádku, že MO ČR nejdříve podepíše smlouvu, pak přestane plnit své závazky z ní vyplývající a následně se ještě pokusí protistranu finančně sankcionovat?“

Dočká se ředitel špičkové české společnosti na své otázky odpovědi? Dostojí ministr obrany svým proklamacím, že při zbrojních dodávkách bude pamatovat na české firmy? Počkáme si.

novotny

Dopady zrušení zakázky nejsou jen pro SVOS, ale i pro další české dodavatele, kteří již bláhově investovali do přípravy subdodávek do tohoto projektu a přišli tak o práci na několik let. Takto všichni ostrouhali a drží hubu - nic jiného jim nezbývá. Stěžovat si na MO je dráždění chřestýše bosou nohou - demokracie / nedemokracie.