Slavnost brambor

obrazek
1.3.2018 17:15
Sagra della patata, akce, kterou pořádají nejvýznamnější italští pěstitelé brambor již po 29.! Proč jen to dělají? :D (neobvyklé bramborové recepty uvnitř!)

Když do Čech dorazil volný trh a zejména zahraniční řetěžce, netrvalo dlouho a začal se zmenšovat i trh pro domácí dodavatele ovoce a zeleniny. Nějakým způsobem se také stala ta nehoda, že byly z prodeje vyřazeny i plody kategorie 2 a 3, jež do té doby byly prodejné, byly plně jedlé, pouze měly nějaké optické vady. (Chudí lidé od té doby nevědí, jak naplnit své potřeby a vejít se do uměle vypočítaného spotřebního koše. )

Zatímco se bramborář z Vysočiny ještě rozmýšlel, zda si pořídí kvůli bramborám také myčku s kartáči a baličku na malé sáčky, v Praze se prodávaly v únoru obrovské, bezvadné nové brambory z Egypta, bratru za 39 Kč/kg. Ale i to je dnes již přes 10 let. A produkce brambor klesala a klesala kvůli nedostatečnému odbytu, protože lokální sítě ovoce a zeleniny se hroutily a řetězce dovážely brambory myté, kartáčované, zabalené do spotřebitelských dvou či tří kilových pytlíků - a především kvalitně skladované, nikoliv  na hromadě v libovolné hale. Také restaurační řetězce se naučily nakupovat hranolky nikoliv od domácích výrobců, ale od zahraničních. (A další ranou pro bramboráře byla privatizace škrobáren do zahraničních rukou, jež vedla k jejich pádu.)

Jistěže levné brambory z Čech byly k sehnání – ale nesměl jste být líný/líná – a museli jste si pro ně dojet nějak na venkov, protože se s příchodem řetězců rozpadla i síť maloprodejců a s nimi i síť výkupů Velkosklady se transformovaly ve velkoobchody a z velkoobchodů se staly dovozci, a kdo v zimě dovážel citrusy, tomu mohlo přijít vhod, když kamion doplnil i o plodiny jinak pěstované u nás. (Je jasné, že je lepší, když kamion jede naplněný po okraj, než když jede poloprázdný a moci prodávat nové brambory v březnu, dubnu, květnu je nezanedbatelná konkurenční výhoda!)

Zároveň přišly nové chutě a s nimi i nové stravovací návyky, takže v množství italských restaurací jste si mohli sice dát bramborové noky – ovšem dovážené. Právě italská a středomořská kuchyně se postarala o další vytlačení brambor pizzami, těstovinami, rizoty – a saláty jako hlavním chodem.

Přesto je to právě Itálie, kde se už téměř druhou dekádu pořádá zvláštní svátek pro podporu prodeje a konzumace brambor – Sagra della patata. Před pětadvaceti lety to ovšem s popularitou brambor v Itálii bylo velmi špatné – bylo těžké nalézt restauraci, kde by měli alespoň nějaké jídlo s bramborami – v podstatě nemožné. A vida! Dnes je dávají i na pizzu a foccaciu! /pozn.: Focacciu na rozdíl od pizzy upečete i v normální troubě - kynuté těsto je mastnější a slanější, obkládat lze plechy stejně jako  pizzy!/

A už i italští bramborářští velkoobchodníci se vypravili do Čech poohlédnout se po nových dodavatelích! Zajeli na přepadovku do ZOD Kámen, jež produkuje množství druhů organolepticky velmi zajímavých brambor – a byli šokováni, jak drobné mají brambory! Na degustaci tehdy bohužel nedošlo. Snad ještě dojde na spolupráci někdy v budoucnu, i pražské občanstvo bývá překvapené, jak dobrá může být brambora, když si nechá přivést pytel z Vysočiny!

(Na Vysočině zatím množí ve Výzkumném ústavu bramborářském modrou bramboru, významnou obsahem antioxidačně prospěšných antokyanů, jež by měly býtx požívány jako dietetický doplněk pro prevenci kardiovaskulárních chorob, mrtvice a rakoviny. )

Organizátoři svátků Sagra della patata využili toho, že lokální slavnosti jsou italskou televizí široce popularizovány. Každý týden se koná hned několik lokálních slavností s degustacemi a televize tam jede, sbírá dojmy, a popularizuje domácí i importované recepty. A tak v Itálii žádná lepší restaurace nevaří totéž, co ostatní v místě, ačkoliv stále vaří po italsku - to proto, že lokální zdroje inspirace jsou neustále znovu a znovu objevovány.

Ne, italské telekuchyně není o vaření celebrit, ale o vaření lokálních paní domu, které předvádějí na slavnostech to nejlepší a nejspeciálnější, co se naučily od své maminky a babičky. Protože i v klasice lze objevit mnoho rázů, a proto, že každý kraj je typický jinými plodinami a jiným způsobem stravování.

Dnes se v Itálii brambory pěstují od severu k jihu – tedy nikoliv jako u nás přednostně na neúrodných, kamenitých půdách, ne, u nich se přednostně pěstují patatoni na úrodných půdách - ovšem zejména naše salátové odrůdy tam neznají vůbec! A slavnosti brambor se konají na nejméně dvaceti místech, od května do listopau. Každý lokální úřad pro turismus – Ente, vám prozradí, co se okolo právě koná. Většinou tam najdete nejen prodejce pytlů brambor a spojení kuchařských sil v zásobování jídlem, ale i tržíky jiných lokálních specialit, od jedlých po nejedlé, vždy však nesoucí pečeť řemeslnosti.

Domácí na takové slavnosti jezdívají rádi a neváhají si zajet i dále, protože taková spanilá jízda bývá spojena i s navázáním partnerských kontaktů, ve smyslu merkantilistickém či výrobní invace! Nejde jen o jídlo, ale i o muziku a místo pro taneček, buskery a speciální program pro děti. Ze skříní se vytáhnou dobové kostýmy, které v každém starobýlém městě hrdém na svou historii mají přehršel, vyrobí se letáky a pozvánky, a pak už prostě i každý občan slouží jako nejlepší hlásná trouba, zvouce příbuzenstvo a přátele ze široka a daleka. A tak nějak se zajistí, že navařené se také sní.

Jistěže i Češi jsou na svou bramborovou kuchyni pyšní, však tu také v minulosti vyšly kuchařky Brambory stokrát jinak, a vůbec, brambory byly po několik století typickou rolnickou stravou! Ale za posledních dvacetpět let je nenapadlo se podívat, jak se brambory vaří jinde, na úplně jiných kontinentech! Však receptů nashromážděných jen během dvacetiletého pořádání Sagra della patata je dost i na internetu!

Mne ze zahraniční kuchyně zaujal tento recept: Brambory po peruánsku: 1 kg brambor, šťáva z půlky citronu, štáva z půlky pomeranče, tabasco, olivový olej, sůl, čtvrt litru zeleninového vývaru, 2 vařená vejce,2 cibule, několik zelených oliv, čtyři listy hlávkového salátu, pokud máte tak dvě lžičky marmelády z hořkých pomerančů. Brambory uvaříme ve slupce, necháme zschladnout, oloupeme, rozšťoucháme, smícháme s vývarem, štávou z citronu a pomeranče,6 kapkami tabasca, osolíme, a naarzanžujeme na listy salátu. Pak smícháme olivový olej s olivami a necháme chvíli ohřívat, aby se rozvinula vůně, naaranžujeme na směs brambor, pak nakrájíme cibule na kolečka a smísíme s pomerančovou marmeládou, dáme na zbytky použitého olivového oleje a necháme zahřát a pak naaranžujeme kolečka cibule na brambory. Dozdobíme vejci.

Trudná je cesta českého paběrkujícího bramboráře, ale určitě by českému bramboráři pomohlo, kdyby mohl dodávat do jiného řetězce, než do toho, který přednostně bere zboží z ciziny, kdyby se tu opět objevila síť a řetězec ryze pro domácí výrobce. Smysluplné, kdyby ten řetězec patřil družstvu takovýchřo výrobců a proto si mohl dělat cenovou politiku nikoliv tak, aby srazil marži dodavatele a svoji zvýšil, ale tak, aby operoval se sezónností a byl svým majitelům – družstevníkům odpovědný za prodej.

Samotné založení družstva a úprava vztahů mezi družstevníky je tou nejtěžší prací, EU však má od roku 2013 na svých stránkách směrnici o družstevnictví, jež nabádá k zakládání družstev jakýmkoliv způsobem jako přednostnímu řešení při nutnosti zvládnout krizi jakéhokoliv typu.

Jinou obranou domácích výrobních kapacit pak může být uvalení ekologické (resp. tzv. Ekosociální, „chytré“) daně na dovážené plodiny. Pro začátek by stačilo uvalení této daně na jakékoliv plodiny, které jsme schopni si vypěstovat sami, i když samotný koncept se vyvíjel a má podstatně větší záběr, aniž by jakkoliv škodil, ale o tom píši jinde...

Zařaďte do své jarní diety lehké brambory, a nebudete litovat, upraví váš tukový metabolismus i sníží hladinu cholesterolu i cukru v krvi! Ochutnejte i bramboru modrou obsahující antokyany. A našim braborářům popřejte rozhodnost, ať neskládají ruce v klín, brambory jsou stále skvělou plodinou, byť u nás byly vždy popelkou pro nejméně vydělávající regiony. Už dávno však neplatí, že brambora je obyčejná! A na české sagře je možné začít budovat nová odbytiště místo těch ztracených.

Doporučuji - o té ekosociální dani: http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/chytra-dan-vratit-imperiu-uder

Jiný peruánský bramborový recept: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1611-peruanska-plnena-brambora-papa-rellena/

A ještě něco o Peru a bramborách: https://play.iprima.cz/prima-zoom-svet/svet-peruanske-brambory

Jaroslav Šimůnek z VŠCHT: "Mám stovky receptů s bramborami, nejen přílohovými, třeba salátů s bramborami umím osmnáct. Jinak jsou v Bystřici nad Pernštejnem už pár let Slavnosti brambor kolem 20 září v centru Eden, jednou tam měli i bramborové pivo! https://www.youtube.com/watch?v=ji33D1MmhuM"

25.5.2018 A máme tu bnebezpečné onemocnění brambor i dalších plodin  dovezené s  egyptskými bramborami: http://tn.nova.cz/clanek/v-polsku-objevili-nebezpecnou-hnedou-hnilobu-brambor.html

Hudbička: https://www.youtube.com/watch?v=Rs05RMkE5sA&feature=youtu.be

amiourful
Bioranger, členka Rómské demokratické strany, vášnivá sběračka hovínek, z nichž po domácku kuje zlato, správce i pro nefejsbukáře otevřené stránky Alternativní ekonomické školy proti dluhovému otrokářství

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.