Chateau Visegrád

obrazek
4.2.2015 12:15
Chateau Visegrád je výpravná obrazová publikace o čtyřech zámcích, českém Zbirohu, polském Wojanowě, slovenské Belé a maďarském Degenfeldu, na které se vysoká gastronomie po pádu železné opony vrátila. Stalo se tak díky tomu, že se z nich staly luxusní hotely, s věhlasnými šéfkuchaři, díky kterým také vzniklo speciální slavnostní pětichodové menu. Jednotlivá menu pro tuto knihu fotografoval známý český fotograf Ondřej Kavan. Fotografie přímo působí na chuťové pohárky.

Autorem literárního zpracování historie jednotlivých zámků dějin vysoké gastronomie i anglického provedení samotných receptů je Viktor Faktor, kterého vášeň (sbírání receptů po celém světě a jejich zkoušení v praxi) dodala knize tu pravou chuť.   

 Kniha vznikla jako nostalgická paralela 4 zámků po totalitě. Za léta  totality se z nich vytratila vysoká gastronomie. V lepších případech v nich vznikly prohlídkové okruhy, kde jen málokdo tušil, co se kdysi podávalo na zaprášeném porcelánu, odděleného červenými provazy tak, aby se ho nemohly dotýkat děti. V horším případě se o zámky podělili lidové armády a združstevnění zemědělci.

 Výpravné provedení knihy a její vydání jen v angličtině bylo možné také díky nezanedbatelné pomoci Visegrádského fondu.


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.