Petr Michek: Farmářské trhy - staronový fenomén

obrazek
26.3.2013 18:09
Ve středověku uděloval panovník městům i obcím právo trhu. Čím více trhů bylo městům a obcím panovníkem uděleno, tím větší byla jejich vážnost, neboť trhy umožňovaly domácím i přespolním řemeslníkům a sedlákům prodej i směnu jejich výrobků. Města, obce, řemeslníci i sedláci byli spokojeni, neboť každý na tom vydělal. Pravidelné konání trhů přispívalo k prosperitě obyvatel daného místa i jeho okolí, neboť naplňovalo jejich peněženky.

S blížícím jarem se začínají v našich městech v Čechách, na Moravě i ve Slezsku znovu otevírat tzv. farmářské trhy, které v posledních letech doslova zažívají renesanci a navazují tak na dávno zapomenuté historické trhy. V Brně např. přežilo tržiště na Zelném trhu, které má staletou tradici a je vyhledávanou turistickou atrakcí, kterou Brnu závidí i Pražené, kteří zavítají do moravské metropole.

V samotném Brně ovšem vznikají farmářská tržiště i na dalších místech ve středu města (např. v Kotlářské ulici) i v jeho okrajových částech (např. v Medlánkách). Začínají se také objevovat kamenné prodejny, které nabízejí bio potraviny, čerstvou zeleninu, ovoce a další zemědělské produkty.

Nejinak je tomu i v Praze, kde dominují farmářské prodejny rodiny Němcovy. Podobně je tomu v Plzni, Hradci Králové, v Ostravě a v řadě dalších měst. Zde se trhy obnovují na místních náměstích a v nových sídlištích vznikají i na prostranstvích vedle nákupních center a velkoprodejen. Při jejich obnově se angažují místní radnice, regionální agrární komory, Státní veterinární správa i hnutí Duha. 

Tržiště mají své tržní řády i kodex farmářských trhů a Státní veterinární správa přispěla svým „Desaterem“, které určuje, za jakých podmínek mohou chovatelé prodávat živočišné produkty i zvířata z vlastních chovů a co vše je nutno při prodeji tohoto zboží dodržovat. Dodržování daných pravidel při prodeji těchto produktů kontrolují inspektoři místně příslušných krajských veterinárních správ a kupující tak mají zajištěnu nezávadnost nabízených živočišných produktů i živých zvířat.

Farmářská tržiště i farmářské prodejny nabízejí nejen mléko a mléčné výrobky, maso a potraviny živočišného původu z domácích chovů, vajíčka, uzeniny, čerstvé ryby, pečivo, víno, med, houby nebo řemeslnické výrobky, ale také čerstvé ovoce či zeleninu, která v daném období dozrává. A také nesmíme zapomenout na květiny, kterých zde bývá velký výběr. Pro obyvatele měst je to výhodná možnost nakoupit si čerstvé potraviny a pro řemeslníky a místní zemědělce je to výborné odbytiště jejich produktů.

Každé tržiště má svoji historii, svůj vlastní „genius loci“, který dodává danému místu nezaměnitelný kolorit a vytváří tak nejen příjemné nákupní prostředí pro zákazníka, ale svým způsobem dotváří i městská prostranství, určená pro tento účel prodeje. 

Proto všem zřizovatelům i prodejcům farmářských trhů, patří velké poděkování za jejich práci a možnost nákupu zdravých potravin, který je mnohdy spojen s nevšedními zážitky, které tržiště poskytují. Pro mnohé z nás je pak po létech „fenomén“ tržiště, vzpomínkou na dětství, neboť právě na tržišti jsme jako děti poprvé uviděli králíka, ovečku či kůzlátko.


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Komentáře

klokan

   A snad  na farmářská tržiště zavítají i plně licencovaní potravinářští inspektorové od TV NOVA s kulichem na hlavě, ostřížím zrakem, psím čichem a plackou na zádech.