Petr Michek: Není konina jako konina

obrazek
14.3.2013 17:30
V posledních týdnech ovládala evropský kontinent aféra s koňským masem. Mediální hysterie, kterou toto téma vyvolalo, je v mnoha ohledech paradoxní. V České republice jsme se za poslední léta potýkali s daleko závažnějšími aférami, kdy potraviny zahraniční produkce ohrožovaly naše občany na zdraví a přitom žádná z nich nespustila takový mediální humbuk, jako ta s koňským masem, která nikoho na zdraví ani na životě neohrožuje. Jestli to spíše nesouvisí s tím, že byla odhalena ve Velké Británii, tedy u daleko silnějšího hráče v rámci evropské sedmadvacítky.

Aby nedošlo k nedorozumění, chci jasně zdůraznit, že úmyslná záměna koňského masa za hovězí rozhodně není nějakou banalitou, o které by se nemělo mluvit. Klamání spotřebitele odmítám tolerovat v jakékoliv podobě. Všechny klamavé reklamy mají společný znak - vydělávají peníze prodávajícím na úkor kupujících. O to jde i v této kauze. Jak už jsem napsal výše, u aféry s koňským masem nejde o ohrožení zdraví, ale o vážné ohrožení důvěry spotřebitelů v potraviny. Takových průšvihů se však jen za poslední rok objevila na našem území celá řada. Vzpomenu např. nahrazování uzenin nepovolenými drůbežími separáty, levná jablečná dřeň v jahodové marmeládě, kde je deklarována ovocná složka z čerstvých jahod apod. Každá tato záměna šla vždy na úkor spotřebitele. Ještě vážnějšího rázu byly nedávné aféry s polskými potravinami, které neútočily jen na peněženky spotřebitelů, ale ještě hůře rovnou na jejich zdraví, ať už se jednalo o technickou sůl v masných a pekárenských výrobcích, suchary s obsahem vaječné moučky ze zkažených vajec, kyselina mravenčí v kysaném zelí a okurkách, zkažené maso a jed na potkany v sušenkách.

Plně chápu, že má někdo vážné etické problémy pozřít koňské maso. Podobně by tomu bylo v těchto zeměpisných šířkách na rozdíl např. od některých asijských zemí u konzumace psů a koček. Než současnou aféru vytlačí z mediálního prostoru jiné kauzy, měli bychom se zamyslet nad systémovým řešením problematiky spojené s klamáním spotřebitele.

Navrhuji, aby podvodníci na trhu s potravinami byli daleko přísněji sankcionováni. Pokud by pokuty pro ty, kteří úmyslně klamou a tím i okrádají spotřebitele, dosahovaly likvidačních rozměrů, mnozí nepoctivci by se nad tímto druhem „podnikání“ více zamýšleli a pravděpodobně by se s ohledem na riziko trestu do něj ani nepouštěli. Zdůrazňuji, že mluvím o tvrdých sankcích pouze v případě prokázání úmyslu. V žádném případě by to neplatilo u neúmyslných prohřešků, které by se obešly bez vážnějších následků. Rozhodně mi nejde o to likvidovat zavedené firmy či poctivé zemědělce, kterým se „povede“ nějaká minela.

Na druhé straně se nad svým chováním musí zamyslet i samotní spotřebitelé. U nás jsme stále svědky, že hlavním kritériem při nákupu je cena. Do jisté míry pro to mám pochopení, neboť po působení posledních pravicových vlád má spousta našich občanů stále hlouběji do kapsy. Český a moravský spotřebitel však ke svému neštěstí úplně ignoruje kvalitu. Lze konstatovat, že špatné a nekvalitní produkty se na našem trhu pravidelně objevují zkrátka proto, že je kupujeme. Aby vše neodnesl jen lehkovážný spotřebitel, jsem pro to, aby byl u nás vytvořen systém řízení kvality. V současné době je na trhu „závadných“ neuvěřitelných 25% potravin. To je vskutku děsivé číslo.

Jak by systém řízení kvality mohl vypadat? Kvalita znamená především čerstvost. Např. u zeleniny, vepřového či mléka, by se mělo stanovit, že kvalitní (čemuž bude odpovídat i cena) je to zboží, které se dodá spotřebiteli do 24 hodin od sklizně, porážky či nadojení. V zemích s velkou zemědělskou tradicí, jako je třeba Francie, to pochopili už dávno. Teď je řada na nás, bude to ku prospěchu našich spotřebitelů.


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Komentáře

Vladimír Štingl

Pane Waltere, dobrý den. V mnohém máte pravdu, ale je naprosto nepodstatné, že jsem maximalista a částečně i snílek.....  Ale protože jsem byl vždy a celý život nucen vycházet z té nejzákladnější životní reality, proto tvrdím, že cesta k lidsky prožitému životu není v "uhýbání", ale v řešení příčin. A jestli to bude jako s "nátěrem plotu" není přece vůbec důležité ani  zásadní. Když si řekneme, že nám to může být "fuk", ať to řeší ti po nás,  a koupíme si teflon na pečení "chleba" - téměř vždy z pytlíku...., tak jim jen neustále "uhýbáme" a necháváme jim prostor pro další supersviňárny..... Utekl jsem z matičky pryč od lidí, ale ani zde, kde je blízko k tomu co říkáte, k "základu" a přírodě, neznám jediného kamaráda, známého, kohokoliv v širokém okolí, kdo by si doma pekl chléb z mouky, kvásku....atd. Opět, to není vůbec podstatné. Dá se s Vámi souhlasit i v tom "etapovém" zpracovávání potravin a jejich "kvalitativnímu" umrtvování....částo až k nepoživatelnosti....

Ten problém je skutečně jinde. Je v nastavení základních nemilosrdných pravidel, norem, zákonů, jejichž porušení bude nemilosrdně trestáno - ne jako zametená kauza s metylem, 40ti mrtvými, X doživotně zničenými životy..... Stát se to samozřejmě může, ale slyšel jste o skutečných vinících....? Já ne. A ten, doslova legislativní "bordel", který se týká výroby a distribuce alkoholu.... Beze slov. A bakteriovirus heger, "kámoš" hasič a spol. to mají doslova "na háku". Podotýkám, že jsou vini nejen oni, to se týká celého politického spektra bez jakékoliv vyjímky. Je to stejné jako církevní podvod, exekutorskofašistické zákony pro různé sokolíky, nováky apod....

Bez kvalitních zákonů, norem a jednoznačných postihů v oblasti kvality vody, vzduchu, potravin a léků (alespoň těchto základních potřeb pro průměrný život.....mimo dalších důležitých podmínek), nikdy nebude dosaženo toho, aby alespoň chléb byl "zdravotně nezávadný"...... navazuji na Váš příklad, protože existuje tzv. spotřební koš, který by mohl být "měřítkem" pro kvalitu a současně DOSTUPNOST pro "plebejce".....

Nepředpokládám, že byste počítal s tím, že městské obyvatelstvo bude vyrážet s batohama na venkov za "zdravou potravinou....". Proto jsem přesvědčený, že místo všeobecných proklamativních plků, by se strany s ambicemi vládnout, měly zabývat právě touto problematikou konkrétních a reálně dosažitelných opatření, zákonů, norem...... Chápu, že je to "direktivní", "socialistické", "omezující konkurenci", "populistické" apod. Blbec, ten vždy vytáhne nějakou fangličku, aby se nesahalo na astronomické zisky a ty z OBCHODOVÁNÍ s potravinami a s tím souvisejícími podvody trh jednoznačně ovládají, aby především NEMUSEL NIC ŘEŠIT A DĚLAT. Ale přece to tak nepůjde do nekonečna....já mám zájem kupovat dobrý, kvalitní a chutný chléb, ne si ho péct z "pytlíku", ve kterém je to samé, ne-li horší, než z čeho je chléb na prodejnách.... (a 1 kg chleba za 40,-- Kč???...., jaké jsou náklady na upečení "domácího" pecnu???...).

Pohyboval jsem se řadu let v okruhu výrobců potravin a můžu jen potvrdit, že nikdo z nich neměl zájem na výrobě šuntu - bohužel, devastace byla a je dána monopolem trhu s potravinami v podobě ŘETĚZCŮ..... Je to velice složité k přežití, ale přitom velice jednoduché - je vyvíjeno maximální úsilí, aby české zemědělství a potravinářství bylo decimováno, ne-li zlikvidováno.... Příkladů máte kolem stovky, tisíce......

Francouzské potraviny v rozsahu, který by byl vypovídající - neznám, ale mám k nim stejnou "důvěru" jako k polským, španělským, holandským apod. Základem, pane Waltere, pro všechny "účastníky" na trhu s potravinami je ZISK. Při návštěvě Francie jsem nijak nadšen z jejich potravin nebyl, ale to je subjektivní, protože "dovnitř" se podívat v dané chvíli nešlo. Navíc jsou frantíci protěžovaní a neskonale zvýhodnění proti našim zemědělcům i potravinářům... Nekončící diskuze. Jen na okraj: myslíte, že "slavná" éčka, syntetiku, genetiku při výrobě potravin, resp. potravinářských surovin "vymysleli" čecháčci....a že ji prosadili na "trhu"??? Takže, pokud chtějí naši přežít a udržet se, co jim asi zbývá??? NAVÍC PŘI KUPNÍ "SÍLE" (spíše kupní podvýživě...) obyvatelstva tohoto státu???

Díky za Vaši reakci. Zdravím Vás.

 

 

heriot

Pane Šingle Vy jste maximalista :-). A trochu snílek. Samozřejmě proč ne, taky se někdy zasním. Musíte ovšem vycházet z reality a z možností, které máme. A změnit systém, to sice ano, ale, jak to bylo v té reklamě na barvu - "tak to už tu maminko určitě nebudete"...

Musíte si uvědomit, že v dnešním způsobu výroby potravin, který je zaměřen na maximální zisk založený na maximální údržnosti potrevin, marketinku a co nejlevnější výrobě, každý další stupeň zpracování potravinu kvalitativně, ale i zdravotně zhoršuje. Takže určitě si neupečete nějak závratně zdravě z koupené mouky, ale pořád Váš výrobek bude citelně kvalitnější,, zdravotně nezávadnější, protože mnohem méně chemicky zatížený než ten koupený. Tak to bylo myšleno, navíc to byl jen příklad, který mě momentálně napadl.

On je tu  totiž i další problém, od našich výrobců už ani kvalitu za větší peníz nekoupíte, za větší peníz nakoupíte jen šunt lépe zabalený.

Anglický ani polský výrobek, no z USA už vůbec ne, tam jde vyloženě o zdraví,  bych si též samozřejmě nekoupil, nicméně francouzské potraviny jsou stále ještě i v dnešní době nedostižně nejkvalitnější. Věřte tomu.

Vladimír Štingl

Z valné části tady už vše bylo. A protože to fungovalo a KONKUROVALO, tak bylo zapotřebí to zničit, zlikvidovat. Pokud se někdo domnívá, že si "ZDRAVĚ UPEČE" - ze surovin zakoupených kde....???... tak je mi ho líto. Příliš si nepolepší...... A domnívat se, že nebudu kupovat to "co je NĚJAK ZPRACOVÁNO...."????? Blahopřeji, jděte se uložit na hřbitov, nebo si zadejte pořadí v krematoriu.... Bohužel, to je v SYSTÉMU, ne že se budu "šprajcovat" a zvítězím. Je mi líto, ale tudy cesta určitě nepovede...

Ještě pro pana Micheka - ne, že mají lidé "hlouběji" do kapsy, valná část lidí NEMÁ kam sáhnout, aby si koupila tzv. "kvalitu". Je to jako "ŠETŘIT" s topením, el. energií, vodou apod. - prostě až půjde o snížení zisku, TAK ZVÝŠÍME CENY, pane Micheku. To je princip. Dílčí řešení neexistuje.

A VELEBÍM PANA MOSKALÍKA, připomenul veliké výročí VELIKÉHO MYSLITELE A NEPŘEKONANÉHO TEORETIKA - KARLA MARXE - jeho výročí.

Čekal jsem, zda se tohoto tématu někdo na levicovém portálu ujme - BOHUŽEL. Naštěstí, alespoň pan Votava vzpomenul výročí 15. března 1939 - likvidaci ČSR - kolosální zradu Francie, Anglie .... a spol.

Takže, při těchto vzpomínkách můžeme být nakonec rádi, že Kostelecké uzeniny vlastní A. Babiš, a ne nějaký amíkovský, anglický nebo francouzský "noname", protože to bychom už s prominutím "žrali jen piliny s polským posypem....". Nebo má někdo PRAKTICKÉ REÁLNÉ ŘEŠENÍ???? Zdravím.

heriot

Pane Michku, díky za podnětné téma, nemusíme si tu ničit nervy jen povídáním o politicích. Svým způsobem je toto téma daleko nejzávažnější.

Problém je, že v současné a dohledné, možná nedohledné době je to neřešitelné. To bychom se skutečně museli vrátit před rok 89, kdy jednak existovaly normy na potraviny a jednak se potravinářské výrobky vyráběly převážně v místě zemědělské prvovýroby. A vše se kontrolovalo. Nekontrovalo se namátkově ve zcela směšném počtu vyšetření jako dnes, ale kontrolovalo se kontinuálně v průběhu výroby.

V každém okresním městě mlékárna, pivovar, zpracovatelské masné závody atd.. Několik páteřních podniků vyrábějících dlouhodobě uchovatelné potraviny.

Něco takového vládoucí mafie založené na bohatnutí daném okrádáním spotřebitelů nikdy nedopustí. Proto je v současné době jediná reálná cesta ta, kterou doporučuje pan Šebek. Kupovat co nejméně toho co je nějak zpracováno.

Třeba nekupovat předražený chléb s několika chemikáliemi a přídavkem rozemletého starého pečiva, když si ho mohu upéci doma sám. Nebo například koupit si uzeninu domáci babišovské provenience může jen sebevrah...

Ano, je to návrat někam do dob paní Rettigové, ale tam jsme se přece nechali zcela dobrovolně zatáhnout cinkáním v roce 1989 a volením pravice...

antoninsebek

Rozhodně nejsem bio-blbec. Když jsem viděl poprvé v krámě BIO-banány za 45 Kč/kg a na první pohled to byla směs plná oxydace (přecházející v hnití), tak jsem zalitoval hlavně ty mladé maminky, které pro svá robátka ZA KAŽDOU CENU kupují tyhle "věci".

Pokud to není nevyhnutelné, tak si nekoupím nic mletého, nic míchaného. Nic přislazovaného, "obohaceného", "mělněného", žádnou  zamraženinu. Nic, do čeho nevidím. Pořád tady nabízejí med za výhodnou cenu 59,90 Kč za kilo. Výhodnou pro koho, proboha? Koupí cukr, dejme tomu za 15  Kč/kg a přimíchají nějaké chemikálie. To je opravdu pro ty šmejdy výhodné. A tak dále, a a tak podobně. Byl by to hodně dlouhý seznam.

Pokud máte alespoň kus zahrady, tak tam nechte ovoce svému osudu, zeleninu taktéž. Obojí si namoštujte, zamražte, usušte,  et cetera. Brambory od souseda, kterému věříte.

Jo, že nežijete dostatečně "hoch"? Víte, v jakých podmínách přežívá (ano: PŘEŽÍVÁ..) rybka Pangasius?  Dobrou chuť..........

Vladimír Štingl

Pane Michku, dobrý večer. Jsem potěšen Vaším blogem, protože lze navázat na klauniádu Bárty a Andreje Babiše v diskuzi o potravinách a potravinářství. Pokud o zemědělství a potravinářství budou blábolit "brouci pytlíci", tak je vše zbytečné. Hasič nám vysvětlí jak je posypová sůl v potravinách neškodná, brouk pytlík bude napadat A. Babiše za drahotu..... Komedie... A konina namísto hovězího? To je jen zlomeček zločineckých metod, které se v zemědělství a potravinářství odehrávají aniž by to "plebejci" tušili.... Je to jako vše o jediném - VYDĚLAT, OKRÁST, PODVÉST a to VŽDY A ZA JAKOUKOLIV CENU. Hlavně ZISK. A naše zemědělce a potravináře do toho doslova ženou řetězce a v podstatě jejich monopol a kartelové dohody..... Stačí se rozhlédnout po devastaci zemědělství a potravinářství ve všech státech bývalého soc. bloku....

Proto se okamžitě rušily normy, ČSN apod. namísto, aby si vzala podařená "unie" vzor.... Zemědělství, jako uměl ing. F. Čuba a celá ČSR, v kvalitě i množství, se zaostávající technikou.....??? Ještě dnes by to mohlo být příkladem jak v této oblasti jít za kvalitou a zdravím obyvatelstva díky zemědělské produkci.... Na dlouhý komentář. Jen nejhorší "lidský dobytek" je schopen cpát do potravin a to i dětské výživy to, co tam lze nalézt. Často na "trest smrti".....

Jinak, "brouk pytlík" - to je neuvěřitelný ubožák a duševní záprtek....bez ohledu na to jaký je názor na Andreje Babiše. Mávat s lahví plzně a blekotat o ceně a kvalitě....??? Ani dementní idiot by tak snad neargumentoval. Přitom drastický nárůst cen potravin není v surovinách, ale v energiích a nákladech "kolem"... To Bárta vůbec zjevně nechápe.....

Skutečně, lépe komentování na VaVě ukončit. Stačí shlédnout pár info na ČT a je to horší než chytit "černou žloutenku" a ještě se vyhecovat zde. Už se prodává za "výhodnou cenu" i "čerstvé křehčené vepřové" - hnus..... A "hasič" ví určité "kulové"....jemu je to stejně naprosto fuk. Jinak DÍKY ZA VELICE PODNĚTNÝ BLOG. Zdravím Vás a nashledanou - snad v lepších časech.