Američtí konzervativci vášnivě řeší vztah k Rusku a Putinovi

slon rep
14.2.2024 10:00
Po rozhovoru Carlson-Putin, který sledovala 1 miliarda účastníků na celém světě se na stránkách The American Conservative v mnoha článcích rozvinula debata o vztahu k Rusku a z povahy věci kriticky k současné praxi Bidenovy administrativy.

Jako ochutnávku berme například glosu  Heleny Andrewsové  vedoucí redaktorky časopisu The American Conservative. Cituji jej bez jakých úprav, které obvykle rád činím, i proto, aby vynikla silná zanícenost autorky časopisu, časopisu, který představuje ideový  protipól Bidenova politického progresivismu, o který se v USA svádí mimořádně intenzivní střet, který  tak či onak bude uzavřen v listopadových prezidentských volbách.

Chápu, proč nechtěli, aby se tento rozhovor s Tuckerem uskutečnil.

Americký hluboký stát (Deep State)udělal vše, co bylo v jeho silách, aby zabránil Tuckeru Carlsonovi v rozhovoru s Vladimirem Putinem, včetně (pokud Tuckerovi věříte) hacknutí jeho telefonu. Ale schůzka v Kremlu se konala a teď máme video. Je zřejmé, proč mocní ve Washingtonu zašli tak daleko, aby tomu zabránili: To způsobuje, že jejich argumenty pro válku vypadají hloupě.

Když byl Putin dotázán na příčiny války, zopakoval to, co tvrdí už léta: hrozba, kterou představuje rozšiřování NATO; humanitární krize na Donbasu; stále radikálnější charakter ukrajinského nacionalismu. Tvrdí, že jednou osobně konfrontoval prezidenta Volodymyra Zelenského ohledně posledního bodu. "Jeho otec bojoval za druhé světové války proti fašistickým nacistům. Jednou jsem s ním o tom mluvil. Zeptal jsem se: "Volodymyre, co to děláš?" Proč dnes podporujete neonacisty na Ukrajině, zatímco váš otec bojoval proti fašismu? Byl vojákem v první linii. Neřeknu vám, co mi odpověděl."

Když Tucker Carlson naléhal na Putina, aby se zeptal na přesný význam "denacifikace", což byl jeden ze tří deklarovaných cílů ruské vojenské operace, Putin vyjádřil svůj názor na ukrajinský nacionalismus. "Po získání nezávislosti začala Ukrajina hledat, jak říkají někteří západní analytici, svou identitu... a nepřišla s ničím lepším, než vybudovat tuto identitu na nějakých falešných hrdinech, kteří kolaborovali s Hitlerem," vysvětlil Putin. "Dobře, dobře. Pokud se považují za samostatný národ, mají na to právo. Ale ne na základě nacismu."

Podle Putina by "denacifikace" byla dosažena návrhem mírové dohody, která byla vyjednána v Istanbulu v roce 2022. Říká, že obsahoval ustanovení, že "neonacismus se na Ukrajině nebude pěstovat, včetně toho, že bude zakázán na legislativní úrovni. Pane Carlsone, na tom jsme se shodli. Ukazuje se, že to lze provést během procesu vyjednávání. A pro Ukrajinu jako moderní, civilizovaný stát není nic ponižujícího. Smí nějaký stát propagovat nacismus? Není, že?"

Putin opakovaně deklaroval ochotu jednat o ukončení války. Důvodem, proč to USA nedovolily, je to, že "se snaží zastrašit své vlastní obyvatelstvo imaginární ruskou hrozbou. To je zřejmý fakt. A myslící lidé, ne šosáci, ale myslící lidé, analytici, ti, kteří se zabývají skutečnou politikou, prostě chytří lidé, velmi dobře chápou, že je to falešné. Snaží se přiživit ruskou hrozbu."

"Chytří lidé velmi dobře chápou, že je to podvod": To je jeden bod, kde se Putin rozhodně mýlí. Zjevně podceňuje, kolik lidí ve Washingtonu skutečně věří v narativ Ruska jako zdroje geopolitického zla.

Možná podceňuje, jak hysteričtí dokážou američtí politici být, protože on sám je tak studená ryba. Tucker v jednu chvíli jen tak mimochodem poznamenal, že Putin se zdá být "zahořklý" kvůli porušeným slibům Západu ohledně rozšíření NATO, a Putin ho opravil: "Řekl jste, že jsem zahořklý z odpovědi. Ne, není to hořkost. Je to jen konstatování faktu. Nejsme nevěsta a ženich, hořkost, zášť, o takové věci za takových okolností nejde."

Pro něj (Putina) možná, ale bohužel chladná racionalita není to jediné, co řídí politiku na této straně Atlantiku.

-x-x-x-

J.V. Zcela určitě bychom neměli přejímat nejen americký progresivismus v maximální podpoře různých sexuálních menšin, které upřednostňuje oproti utlačených sociálním třídám a skupinám a který se nyní dere bohužel i k nám včetně osvojování dětí v partnerství homosexuálů. Ale stejně tak jsou  šílené snahy amerických konzervatistů po zákazu potratů. Ale v otázkách zahraniční a v podstatě mírové politiky, kterou svého času prosazoval tandem Nixon-Kissinger a kterou nepochybně drží Donald Trump, je současný americký konzervatismus  jediná možná rozumná cesta,  před možnou světovou katastrofou…

 

 

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.