Co může Ukrajina očekávat od republikánské většiny ve Sněmovně?

ua war 23
25.3.2023 13:33
V obsáhlé analýze nezávislého ukrajinského portálu „Strana.ua“ ze dne 18. března 2023 její autorka Alexandra Charčenko rozebírá politické nálady v USA s ohledem na mobilizaci republikánských politiků i voličů směrem k podpoře či nepodpoře Ukrajině.

Článek je zajímavý potud, že u nás by jej Rakušanovo ministerstvo vnitra jistě vyhodnotilo jako dezinformační odporující mantře o jasném vítězství Ukrajiny. V každém případě je osvěžující číst takovou analýzu právě z ukrajinského prostředí, neboť nasvěcuje obraz větší mediální svobody než u nás

-x-x-x-

„Ve Spojených státech roste hněv kvůli ukrajinské otázce v řadách republikánů, která podle expertů hrozí omezením vojenské pomoci Ukrajině.

Oblíbenci nadcházejících primárek Republikánské strany pro prezidentské volby v roce 2024 - floridský guvernér DeSantis a exprezident Trump - byli k pokračování pomoci Kyjevu skeptičtí, podpořila je část jejich stranických členů a jak říkají experti pokud se jeden z nich dostane k moci, hrozí Ukrajině výrazný škrt v penězích a vojenských tocích ze Spojených států, což může velmi ovlivnit průběh války s Ruskem.

Problémy však mohou začít ještě před prezidentskými volbami. Výše finanční pomoci Ukrajině schválená Kongresem na konci loňského roku pro letošní rok podle Joea Bidena skončí do konce září. Dále by musela být schválena nová výše pomoci, což by vyžadovalo souhlas Sněmovny reprezentantů ovládané republikány.

V tomto ohledu je příznačné, že Kevin McCarthy, předseda Sněmovny reprezentantů, odmítl přijet do Kyjeva v reakci na Zelenského pozvání.

Postupně klesá i procento příznivců pokračující podpory Ukrajiny mezi Američany, podle průzkumů veřejného mínění.

"Řadoví členové Republikánské strany začali být k válce na Ukrajině dosti skeptičtí, a to z důvodů, které nejsou úplně mylné - není tam žádný dohled nad penězi a zdá se, že konec není v dohledu. To jsou věci, které nikdy nedokážete vysvětlit." americkému lidu,“ řekl.Michael Caputo, Trumpův dlouholetý přítel a poradce.

Mezi republikány jsou však rovněž zastánci pokračující a dokonce rostoucí podpory Ukrajině.

Například Trumpův bývalý poradce pro národní bezpečnost John Bolton dokonce obvinil Bidena, že se bojí vítězství Ukrajiny, a proto pomáhá Kyjevu „na půli cesty“. Řada republikánských kongresmanů požaduje, aby Bílý dům převedl bojová letadla na Ukrajinu. Zdaleka ale není jisté, že takové postavení v Republikánské straně bude dominantní, zejména s přihlédnutím k náladě mezi republikánskými voliči, kterými se řídí nejvíce hodnocení kandidáti ze stran Trump a DeSantis.

Zjišťovali jsme, jak by postavení republikánů mohlo ovlivnit pokračování americké pomoci Ukrajině ve válce s Ruskem.

"Republikánská skepse vůči Ukrajině roste"

Fejetonista Washington Post Leo Sands předpověděl, že prohlášení DeSantise a Trumpa mohou vážně ovlivnit postavení republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů, a pokud jeden z nich vyhraje příští rok prezidentské volby, Ukrajina může zcela přijít o dodávky zbraní ze Spojených států.

„Jejich postoj zdůrazňuje rostoucí antipatii řadových konzervativců k válce a prezidentu Bidenovi mobilizujícímu Západ k financování odporu Kyjeva vůči Putinově nevyprovokované invazi, kteří už nyní vyhrožují budoucí pomocí Ukrajině – dokonce ještě před prezidentskými volbami v roce 2024. toto je na pozadí nového průzkumu CNN/SSRS, který zjistil, že 80 % republikánů nebo příznivců republikánů si myslí, že je důležité, aby si kandidát Republikánské strany na prezidenta myslel, že by USA „by neměly být zapojeny do války mezi Ruskem a Ukrajinou,“ řekl Sands. .

Rostoucí skepse republikánů ohledně americké pomoci Ukrajině vystavuje Zelenského největší zkoušce jeho mezinárodní kampaně za zbraně a střelivo, které jeho země potřebuje k přežití. Posílí to také Putinovo zjevné přesvědčení, že dokáže přežít odhodlání Západu a nakonec zlomit ukrajinský odpor. Možnost, že by republikánský nástupce v Bílém domě mohl odepřít pomoc Ukrajině, by pro Bidena také představovala větší problém, protože na něj roste tlak, aby získal americkou podporu pro svou politiku na Ukrajině, která podle průzkumů v posledních měsících trochu polevila. - říká sloupkař CNN Stephen Collinson.

Odborníci se domnívají, že v Republikánské straně vítězí názor trumpovského křídla na válku na Ukrajině. V tomto smyslu sehrál velkou roli právě postoj DeSantise, který se donedávna k Ukrajině nevyjadřoval a nyní se postavil na stranu trumpistů.

„Ve skutečnosti nesvalil vinu na invazi na Putina, ale na Bidena („Nemyslím si, že by se to všechno stalo, kdyby nebylo slabosti, kterou prezident projevil během prvního roku v úřadu, který vyvrcholil samozřejmě při katastrofálním stažení jednotek z Afghánistánu"). Teoreticky by ho DeSantisovo oznámení mohlo stát určitou podporu mezi jestřábími republikány. Ale ve skutečnosti by nejpravděpodobnějším výsledkem bylo useknutí nohou jestřábů. DeSantis dělá je jasné, že vzestup konzervativců s jejich „Amerikou na prvním místě“ vnímá jako nezvratný trend, který stejně jako další změny ve straně za Trumpa hodlá upevnit, nikoli ucuknout.Ústupky stranických jestřábů vůči DeSantisovi jsou již nyní diskutují v konzervativních médiích, "řekl publicista National Interest Jonathan Chait.

Odborníci poznamenávají, že po ruské invazi před rokem se DeSantis několik dní odmlčel.

DeSantis později učinil komentáře obecně podporující „odvahu“ ukrajinských bojovníků, i když se zdržel plné podpory ukrajinské vojenské akce, kterou jiní přední politici vyjádřili v prvních dnech války. A jeho kritika byla adresována spíše prezidentu Joeovi Bidenovi než Putinovi. Ve skutečnosti DeSantis nevyzval k jednotě s Ukrajinou ani neodsoudil Rusko za útok, ačkoliv se Putinovi za jeho chyby vysmíval a řekl, že ruské jednotky vstoupily do „poloviční síly“ kvůli „nedostatku drtivé odvahy“. Tvrdil také, že „úplná katastrofa“ se stažením amerických jednotek z Afghánistánu loni v srpnu povzbudila Putina a pravděpodobně i americké protivníky v Číně a Íránu,“ řekl Straně Scott Perry, novinář z Floridy.

Obecně je pozice Republikánské strany ve vztahu k Ukrajině extrémně heterogenní.

„Trumpisté“ jsou pro dialog s Moskvou a pro snížení pomoci Ukrajině. A vůbec – za rychlé zastavení války za účelem jednání s Ruskou federací o důležitých geopolitických otázkách pro USA.

A mnoho dalších republikánů naopak požaduje větší podporu (například dodat Ukrajině rakety dlouhého doletu, které Biden dodávat nechce). Republikánská strana je navíc tradičně úzce spjata s vojensko-průmyslovým komplexem USA, a proto je v jejích řadách mnoho zastánců dalšího pokračování dodávek zbraní na Ukrajinu, což je pro vojensko-průmyslový komplex výhodné. 

Republikáni jsou také úzce spjati s ropným a plynárenským byznysem, který nyní dosahuje velké zisky kvůli uzavření evropského trhu ruským konkurentům kvůli válce na Ukrajině.

Potřeba konsolidovat republikánské voliče v předvečer prezidentských voleb za účelem jejich vítězství však tlačí hlavní kandidáty ze strany k prohlášením proti rozšíření americké účasti ve válce na Ukrajině a k jejímu brzkému konci.

To platí zejména o DeSantisovi, který k tomu, aby porazil Trumpa v primárkách ve straně, se v jistém smyslu potřebuje stát „trumpističtějším“ než Trump sám. 

Pomoc by mohla být přerušena už v září

Velký vliv na postavení Republikánské strany mají změny nálad Američanů.

"Republikánský volič se neustále posouvá směrem k protiválečnému postoji. Méně než 40 % z nich věří, že USA by měly pokračovat v dodávkách zbraní Ukrajině. Dva hlavní prezidentští kandidáti této strany, Donald Trump a Ron DeSantis, jsou k válce skeptičtí." na Ukrajině. Trumpovo prezidentství nebo DeSantis by byly nejpravděpodobnější šancí Ruska rozdělit Západ. Rizikem je, že vůdce Kremlu dále posílí názor trumpovské pravice, že Rusko je globálním šampiónem jejich věci. Ruské vlajky a trička s nápisem „Lepší Rus než demokrat“ Donald Trump Jr. se vysmívá ukrajinskému prezidentovi jako „nevděčné královně mezinárodního bohatství,“ napsal sloupkař z Financial Times Edward Lewis

Všechna tato prohlášení ale znamenají, že přidělování pomoci Ukrajině nyní projde dalšími, složitějšími byrokratickými síty. A tato pomoc se bude přidělovat stále obtížněji a v mnoha případech bude její přidělování sabotováno a zdržováno kvůli postoji republikánů, kteří se tímto způsobem budou snažit dokázat neúčinnost Bidenovy politiky vůči Ukrajině, neúčinnost již vynaložené peníze, a v důsledku toho snížit Bidenovy šance na znovuzvolení v příštích prezidentských volbách

Metamorfózy mezi republikánskou většinou mohou situaci na Ukrajině letos změnit.

Kongres financoval válku do konce září, ale desítky republikánů ve Sněmovně reprezentantů a 11 lidí v Senátu v květnu hlasovalo proti poslednímu samostatnému návrhu zákona o zvýšení financování.

Odborníci se domnívají, že to naznačuje, že nyní, kdy Sněmovnu reprezentantů ovládají republikáni, mohou nastat problémy s dalším přidělováním financí. 

Letos na podzim dojdou finanční prostředky pro Ukrajinu ve výši 45 miliard dolarů schválené Kongresem v prosinci 2022. Kevin McCarthy, předseda Sněmovny reprezentantů USA z Republikánské strany, již varoval před „bianko šekem“ pro Ukrajinu. Kolegové mu moc prostorů nedali. Protože McCarthymu trvalo rekordních 15 kol, než se stal mluvčím a získal většinu s pouhými čtyřmi hlasy, vděčí za to předseda extrémním spojencům, jako je Marjorie Taylor Green ..) zůstat v křesle. A Green Zelenského vykresluje jako zkorumpovaného globalistu, který chce ohrozit americké muže a ženy. V každém případě Ukrajina bude pravděpodobně na programu voleb příští rok, ačkoli zahraniční politika zřídkakdy hraje rozhodující roli v prezidentském klání USA,“

-x-x-x-

Každé ráno si dávám informační nálož. Mrknu na Politico.eu, Politico.com, National Interest, ale pravidelně si projedu portál Strana.ua. Je pro mne zárukou všestrannosti a udivující neutrality. Celkem se nedivím, že tento portál se nelíbil jak Porošenkovi, tak i dnes Zelenskému. A jeho autoři mají můj obrovský respekt.

Asi tak, přátelé.

 

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.