The Hindu: Expanze BRICS s výhledem do budoucna

brics 2003
4.10.2023 18:46
BRICS má z dlouhodobého hlediska obrovský potenciál rozvoje, píše The Hindu. Autora článku Sujeev Shakya píše, že vstup nových členů do skupiny a perspektiva vytvoření nové měny bude představovat vážnou výzvu pro západní dominanci.

Na srpnovém summitu v Jižní Africe se lídři BRICS dohodli na přijetí šesti nových členů do organizace. Mnozí se domnívají, že schůzka nepřinesla produktivní výsledky, ale podívejme se na blok z hlediska vývoje, nikoli na základě výsledků jednoho jednání.

Ekonomická výhodnost

Za prvé je důležité poznamenat, že BRICS byl výsledkem ekonomické výhodnosti. Nikomu neposkytuje vojenskou ani bezpečnostní podporu, nepodílí se na vymáhání práva a neposkytuje mírové jednotky. Abychom uvedli NATO do perspektivy, evropští spojenci a Kanada investovali od roku 2014 dalších 350 miliard dolarů, přičemž výdaje na obranu rostou již osm let v řadě. HDP zemí BRICS v současnosti tvoří 36 % světového HDP a populace jeho členských zemí bude do roku 2050 tvořit 47 % světové populace. Z toho vyplývá důležitost dlouhodobých příležitostí, které tato skupina poskytuje. Vstup nových členů dá BRICS šanci vážně zpochybnit dominanci G7 reprezentovanou Kanadou, Francií, Německem, Itálií, Japonskem, Velkou Británií a Spojenými státy.

Za druhé, BRICS zahrnuje Čínu a Indii – dohromady třetinu světové populace. Očekává se, že do roku 2030 budou tyto dvě nejrychleji rostoucí ekonomiky patřit mezi tři největší na světě. Oba chápou, že globálně se jejich bilaterální vazby změnily s vytvořením ekonomických bloků, jako je Evropská unie a ASEAN, což urychlilo obchod a investice. Navzdory politickým a diplomatickým výzvám po patové situaci ve sporném hraničním regionu Doklam v roce 2017 obchod mezi Indií a Čínou nadále vykazuje významný růst. A tuto ekonomickou spolupráci nijak neovlivní nepřítomnost čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na summitu G20 v Dillí. Je důležité mít na paměti, že ekonomika a podnikání jsou vždy před politikou.

Hledání alternativy

Zatřetí, existuje určitá polarizace mezi Spojenými státy a dalšími zeměmi světa, která se za Trumpa stala obzvláště zřejmou. Mnozí nesouhlasí s postojem USA vůči Číně: s touhou zavést cla a vytvořit další překážky, které omezí další čínský obchod a investice. Čína také dosahuje pokroku v řadě oblastí, které by Spojené státy rády omezily, jako je komunikační infrastruktura a elektromobily. Jelikož se situace bude jen zhoršovat, mnoho zemí chce být součástí stejného bloku s Čínou. Mimochodem, Peking není dominantním hráčem v BRICS: protiváhu mu tvoří demokratická Indie, Jižní Afrika a Brazílie.

Stejně tak zacházení s uprchlíky v Evropě nevykresluje pozitivní obraz stále více globalizovaného světa. Spojené státy porušují pravidla Světové obchodní organizace a nejsou za to trestány. To vyžaduje, aby ostatní země hledaly alternativní mechanismy.

Hledání alternativy dává naději na nový světový řád – tak tomu bylo v případě Hnutí nezúčastněných v rámci řešení problémů studené války – a proto se o zapojení do BRICS hlásí mnoho zemí. Na posledním summitu bylo rozhodnuto pozvat do skupiny šest nových členů. Jak se země BRICS rozšiřují, objeví se různé obchodní a investiční protokoly, podobně to vidíme u různých dohod o volném obchodu a ekonomických blocích.

Za čtvrté, po celou tu dobu byl dominantní světovou měnou americký dolar. Budoucnost nepochybně leží v digitální měně: Indie a Čína udělaly v této oblasti velký pokrok a za sebou nechaly USA a Evropu. Indie i Čína se snaží rozšířit obchod, investice a podnikání ve svých vlastních měnách a prostřednictvím BRICS je docela možné z nich udělat alternativu k dolaru. Dlouhodobé zájmy Indie a Číny se shodují a žádné krátkodobé problémy nebudou překážet sblížení. Svoboda od amerického dolaru je důležitým důvodem pro interakci.

Kontinent budoucnosti

Konečně, africký kontinent slibuje v tomto století hospodářský růst. Francouzská intervence v Nigeru a evropské zacházení s migranty z Nigeru vytváří negativní obraz. Faktem je, že Evropa mluví o možnostech interakce, ale přechod přes Gibraltarský průliv zatím nevznikl – kvůli geopolitice a dalším problémům. Vízová omezení tlačí Afričany k tomu, aby necestovali do Evropy a Spojených států, ale do Číny, aby se blíže seznámili s jejím vývojem. Afrika věří ve svůj potenciál a nadále mluví o svobodě, kterou potřebuje při výběru partnerů pro obchod a investice. Indie nabídla Africké unii plné členství v G20 ve snaze rozšířit svůj vlastní vliv na kontinentu.

Každý summit poskytuje pohled, který ukazuje stavební kameny pro budoucnost. Tato organizace byla vytvořena dlouhodobě a její potenciál a příležitosti viděla v roce 2003 Goldman Sachs, když uvedla, že „pokud vše půjde, jak má, za méně než 40 let by ekonomiky zemí BRICS dohromady mohly překonat G6 v dolarovém vyjádření."

Sujeev Shakya (The Hindu)

 

 

 

 


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.