P.C. Roberts: „Vlak opustil stanici a nikdo jej už nedokáže zastavit“

paul craig roberts ilustrace
14.6.2024 14:08
To jsou slova srbského prezidenta Vučiće. Měl by o tom něco vědět. Žije uprostřed dění. Má za to, že Evropa se ocitne ve válce s Ruskem za „ne více než za tři nebo čtyři měsíce“, ne-li dřív“. Prezident Vučić dále říká, že „nikdo se nepokouší válku zastavit. Nikdo nemluví o míru. Mír je téměř zakázané slovo."

Maďarský vůdce Viktor Orbán má názor podobný a sdílí jej i slovenský prezident Robert Fico, který přežil nedávný pokus o atentát. V západní Evropě, Velké Británii a Washingtonu všichni mluví o širší válce s raketami dlouhého doletu používanými k útokům hluboko do nitra ruského území. Takové útoky nemohou samozřejmě odvrátit osud již poražené ukrajinské armády, a tak se zdá, že jejich účelem je vyprovokovat Rusko k odvetě, kterou pak Washington bude moci využít k rozšíření války.

Prezident Vučić má pravdu. Západ nevyvíjí žádné úsilí – ve skutečnosti se vyhýbá veškerému úsilí, aby zmírnil nebezpečnou situaci. Místo toho Západ přilévá olej do ohně raketovými útoky dlouhého doletu a vysíláním francouzských jednotek na Ukrajinu.

Od prvního dne bylo zcela jasné, že Putinova omezená vleklá válka umožní Západu stále více se zapojovat do konfliktu. A to až do té míry, že konflikt se nyní skutečně stal konfliktem mezi Západem a Ruskem. Jak říká prezident Vučić, jde nyní o prestiž Západu a Západ nemůže dovolit Rusku, aby zvítězilo.

.Nyní, když je Putin zatlačen do kouta s vyhlídkou, že rakety NATO zaútočí hluboko do Ruska, je očekávání prezidenta Vučiće, že válka se ocitla na dosah ruky, pochopitelné. Jak se dnes věcí mají, úspěch vyhnout se širší válce závisí na tom, kolik provokací Kreml ještě přijme a jak dlouho v tom hodlá pokračovat. Putin potřebuje zkrátka vyřadit Ukrajinu z války dřív, než se její území zaplní vojenským personálem NATO.

Zelenskému vypršel mandát, čímž se stal nelegitimním. Ruské síly by tedy měly rychle dobýt Kyjev a dosadit tam novou vládu, která bude souhlasit s Ukrajinou jako neutrální zemí a bude též souhlasit se znovusjednocením Donbasu s Ruskem.

Nevím, jestli má Putin ještě čas vyhnout se větší válce rychlým vítězstvím, nebo jestli postrádá sílu k obsazení Kyjeva a k ovládnutí celé Ukrajiny. Pokud byl, pokud jde o cíl jeho snah, příliš skromný a současně též šetrný ke svým prostředkům, koupil si širší válku.

P.C. Roberts

Vybral a přeložil Lubomír Man

 

 

 

lubomirman
Jsem spisovatel a publicista (Obrys Kmen, Outsidermedia, Nezakladnam, Halo noviny atd.)

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.