Racionální Čína proti blábolilové EU…

china prsty v
18.1.2024 09:15
Trvalá argumentace pouhými ideologickými výlevy namísto využívání racionálních a věcných argumentů je znakem režimů, které se nemohou vykázat skutečnými úspěchy, ale jako k pomocné berličce se utíkají k plytkým floskulím. Tento příklad ukazuje na vystoupení Ursuly von der Leyen a čínského premiéra Li Čhianga zveřejněný na portálu Politico.eu (zkrácené a upravené mými průběžnými mezikomentáři zbavujícími částečně text od propagandistického balastu). - Jiří Vyvadil

-x-x-x-

Čína vs. EU v Davosu: Soubojové projevy ukazují globální rozpory

Čínský premiér Li Čchiang představil obchodní investory; zatímco šéfka EU Ursula von der Leyenová se zaměřila na  oblíbená témata demokracie  a geopolitických zájmů Západu. Čínský premiér otevřeně  vyzval nadnárodním společnosti, aby investovaly do čínské ekonomiky,   Ursula von der Leyen se opětovala povídáním o  obraně demokracie a geopolitických zájmů Západu.

Li Čhing v projevu pečlivě připraveném pro globální podnikatelské publikum na Světovém ekonomickém fóru Li předložil  pětibodový návrh, který má podle něj "obnovit důvěru a posílit spolupráci v ekonomické oblasti" mezi Čínou a Západem.

Řekl, že by to mělo zahrnovat větší makroekonomickou koordinaci, udržení dodavat elských řetězců zaměřených na Čínu bez překážek, větší spolupráci na zelených cílech a větší technologickou spolupráci.

 Li  se ani  jednou nezmínil o USA, opakovaně se  zmiňoval o nejmenovaných "vrtošivých", nedůvěryhodných a arogantních národech ……..– čímž každý pochopil, koho má na na mysli. Převážná část Liova projevu byla zaměřena na zmírnění obav globálních investorů, kteří vůči Číně ochladli.

Li přirovnal čínskou ekonomiku  romanticky ke švýcarským Alpám a jejich "zvlněnému pohoří s nádhernými vrcholy". "Abychom plně ocenili tyto majestátní vrcholy, musíme se oddálit," a to je to, co investoři musí udělat, když hodnotí čínskou ekonomiku, řekl. "Volba čínského trhu není riskantní, ale příležitost" a komunistická strana vítá zahraniční investory "s otevřenou náručí", dodal Li.

Po Liově vystoupení  nalákat investory následovaly vlastní poznámky Ursuly von der Leyenové v Davosu, které byly plné západních sloganů. Šéfka EU ve dvacetiminutovém projevu devětkrát zmínila demokracii a šestkrát svobodu.

Tváří v tvář narůstajícím globálním výzvám – zhoršeným dezinformacemi – vykreslila von der Leyenová Evropu jako globálního lídra, který formuje celosvětové úsilí o obnovení narušené důvěry a řešení globálních výzev.

A mnohá z těchto řešení vyžadují spolupráci nejen mezi zeměmi, ale také mezi podniky a vládami.

"Nikdy nebylo důležitější, aby veřejný a soukromý sektor vytvářel nové pojivové tkáně. Žádná z těchto výzev nerespektuje hranice," řekla a znovu dodala, že Evropa má "jedinečnou pozici k tomu, aby ukázala, jak to může fungovat".

Žádné oko progresivistických a liberálních stoupenců by nemohlo zůstat suché, kdyby ovšem její vystoupení mimo Politico.eu někoho zajímal.

Předsedkyně Evropské komise varovala, že svět čelí "největšímu riziku pro globální řád v poválečné éře", kdy se rizika "překrývají a vzájemně se sčítají". Navzdory této éře "konfliktů a konfrontací, fragmentace a strachu" nasadila von der Leyenová na závěr svého projevu statečnou tvář a vyjádřila důvěru v budoucnost Evropy.

"Svoboda v podnikání závisí na svobodě našich politických systémů," řekla von der Leyenová. "Proto věřím, že posílení naší demokracie a její ochrana před riziky a zásahy, kterým čelí, je naší společnou a trvalou povinností."

"Musíme obnovit důvěru více než kdy jindy a Evropa je připravena hrát klíčovou roli," dodala.

Samotný článek konstatoval, že slova  Ursuly von der Leyenové o spolupráci a jednotné frontě však vyzněla naprázdno na pozadí Davosu, kde se naplno projevily do očí bijící trhliny mezi světovými lídry.

V úterý už většina neobvykle malé americké delegace opustila Alpy, což je podle Politica.eu. další příznak rozředěné vůle k rozhovorům na globální scéně.

Jiří Vyvadil: Bývaly doby, ideologické žvatlání bylo hlavním znakem vystoupení komunistických politiků na jakékoliv téma a západní představitelé mluvili podstatně více racionálnějši a lidštěji. Dnes se situace zcela obrátila a od Bidena, přes von Leyen, po naše Fialy či Lipavské je předem známo v jakých klišé se jejich proslovy budou ubírat, zatímco nejvýznamnější komunistická země, která si pružně osvojila kapitalismus mnohem úspěšněji než Západ, dovede být mnohem realističtější a tím i přesvědčivější…

 

 

 

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.