Senátor Rand Paul: Nemáme žádné peníze navíc pro Ukrajinu

rand paul
21.9.2023 15:06
„Jednoduše řečeno: Nemáme žádné peníze navíc, které bychom mohli poslat na Ukrajinu,“ píše ve svém článku na portálu The American Conservative republikánský senátor za stát Kentucky Rand Paul. Senátor v něm upozorňuje vedení Sněmovny, Senátu a prezidenta Spojených států, že nebude souhlasit s urychleným schválením jakéhokoli výdajového opatření poskytujícího více americké pomoci Ukrajině. Na začátku jeho důvodů stojí fakt, že letošní deficit USA přesáhne 1,5 bilionu dolarů a půjčovat si peníze z Číny a poslat je na Ukrajinu nedává smysl.

Od začátku ruské války na Ukrajině poskytl americký daňový poplatník Kyjevu 113 miliard dolarů. Během 583 dnů války mezi 24. únorem 2022 a koncem tohoto měsíce tento průměr přijde na 6,8 miliardy dolarů měsíčně – neboli 223 milionů dolarů za den.

Tento týden je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve Washingtonu, aby lobboval v Kongresu, aby schválil žádost Bidenovy administrativy o dodatečnou pomoc ve výši 24 miliard dolarů.

Kdy skončí žádosti o pomoc? Kdy válka skončí? Může někdo vysvětlit, jak vypadá vítězství na Ukrajině? Prezident Biden rozhodně nemůže. Jeho administrativa nedokázala v této válce formulovat jasnou strategii nebo cíl a dlouho očekávaná protiofenzíva Ukrajiny nedokázala dosáhnout na východě smysluplných zisků.

Bez jasného konce v dohledu se zdá stále pravděpodobnější, že Ukrajina bude další nekonečnou bažinou financovanou americkými daňovými poplatníky. Proto veřejná podpora války upadá. Průzkum CNN ze srpna ukazuje, že většina Američanů je nyní proti Kongresu, který povoluje další financování Ukrajině.

Vedení Senátu obou stran to ví. Proto se snaží držet federální vládu jako rukojmí vložením žádosti o pomoc ve výši 24 miliard dolarů do trvalého usnesení: vynutit si naši ruku. Buď budeme financovat nekonečnou válku na Ukrajině, nebo jednotná strana zavře federální vládu a nechá americký lid trpět.

To je jasné zanedbání povinnosti a já za to nebudu stát. Moji kolegové: Jako zástupci amerického lidu byste o to neměli stát. Návrh zákona, který je před námi, by se měl týkat financování naší vlastní vlády, nikoli vlády kohokoli jiného. Udělám vše, co je v mých silách, abych zablokoval návrh zákona, který zahrnuje financování pro Ukrajinu.

Jako volení představitelé máme povinnost provádět zahraniční politiku, která podporuje bezpečnost a prosperitu amerického lidu. Nalévání miliard dolarů do mlýnku na maso na východní Ukrajině nedělá ani jedno.

Čím déle bude tento konflikt pokračovat, tím větší bude riziko, že špatný odhad nebo účelová eskalace zatáhne Spojené státy do přímého konfliktu s Ruskem. Ruská armáda má možná krvavý nos, ale Moskva stále udržuje největší jaderný arzenál na světě. Nepředstírejme, že americká účast v této válce přichází bez rizik.

Pokud to není dost špatné, vedení Senátu zamezilo implementaci účinných kontrolních mechanismů, které mají zajistit, aby těžce vydělané americké dolary z daní nepadly za oběť plýtvání, podvodům a zneužívání. Výsledkem je, že kromě kolosálních nákladů na válku nakonec zaplatíme daň z korupce.

Bohužel korupce je na Ukrajině hluboce rozšířena a existuje spousta důkazů, že od ruské invaze bují. Když Zelenskij na začátku tohoto týdne přistál v New Yorku, dozvěděli jsme se, že korupční obavy na ukrajinském ministerstvu obrany vedly k propuštění šesti náměstků ministra obrany. Stalo se tak dva týdny po propuštění ministra obrany Oleksije Reznikova, který byl odvolán poté, co se zjistilo, že ministerstvo obrany špatně nakládalo s vojenskými zakázkami.

Minulý měsíc Zelenskyj propustil všech 24 regionálních vojenských náborových šéfů, protože byli „zapleteni do nezákonných aktivit, včetně obohacování“.

Loni v říjnu jsme se dozvěděli, že americké zásilky granátometů, kulometů, pušek, neprůstřelných vest a tisíců nábojů končí v rukou zločineckých gangů a obchodníků se zbraněmi, kteří se vydávají za organizace humanitární pomoci.

Co to děláme? Je to spravedlivé vůči americkému lidu? Miliony Američanů se každý den snaží vyjít s penězi. Miliony Američanů se snaží zabezpečit své rodiny a dát jídlo na stůl. Můžeme se upřímně podívat našim voličům do očí a říci jim, že je to dobrá investice jejich daňových dolarů?

Někteří říkají, že je to pro záchranu demokracie. Měli by být upřímní sami k sobě i k nám ostatním. Ukrajina zdaleka není zářným příkladem demokracie. Zatímco napětí v době války může vést k pochybným vládním akcím, musíme k těmto případům přistupovat s kritickým pohledem; vždyť s nimi musíme žít, až válka někdy skončí. Jako by to chtělo dokázat, přes všechny otřepané fráze o tom, že Amerika podporuje demokracii, Ukrajina, největší příjemce amerického blahobytu, zrušila příští prezidentské volby v zemi.

Na konci dne nejde o to, co Ukrajina je nebo není s ohledem na její formu vlády. Všechno je to o našich zájmech a naší národní bezpečnosti. Každý den, kdy tato válka pokračuje, je dalším roztočením rulety s další šancí, že se zastaví na Armagedonu. A my to platíme. Nemůžeme pokračovat v práci jako obvykle. Nemůžeme stále nadřazovat potřeby jiných zemí nad naše vlastní. Nemůžeme zachránit Ukrajinu zničením americké ekonomiky. A rozhodně nemůžeme zachránit Ukrajinu válkou s Ruskem.

Bez ohledu na to, jak sympatizujeme s ukrajinským lidem, moje přísaha senátora po mě vyžaduje, abych dal americký lid na první místo. Vyzývám své kolegy, aby se postavili proti jakémukoli úsilí držet federální vládu jako rukojmí pro financování Ukrajiny, píše v The American Conservative senátor Rand Paul.

(přeložil G. Svoboda)

 

 


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.