Rusko se vysmívá Macronovi…

macron ilustrace
11.6.2024 09:12
Jiří Vyvadil: Proč si neusnadnit práci a jako autor, který je už několik let označen v české verzi Wikipedie jako proruský politik nevyužít sžíravě sarkastickou citaci ruských politiků na adresu francouzského prezidenta Emanuela Macrona i německého kancléře Scholze, které užil bruselský portál Politico.eu, jenž zcela určitě nelze označit za proruský. Vychutnejte si článek. V dnešní době vrcholící české rusofobie je vzácný.

Eva Hartog: Rusko se vysmívá Macronovi po porážce ve volbách do Evropského parlamentu.

Šokující rozhodnutí francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyhlásit parlamentní volby po drtivé porážce jeho strany v evropských volbách, stejně jako úspěch krajní pravice v zemích po celém kontinentu, se dostalo na titulní stránky ruských novin.

Vzhledem k tomu, že Macron nedávno stál v čele iniciativy k rozmístění západních sil na Ukrajině, asi není překvapivé, že tón byl škodolibý.

"Navzdory skutečnosti, že proevropské strany si zatím udržují svou vedoucí pozici, časem jim pravicové strany budou šlapat na paty," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov o budoucím hlasování o EU.

Šéf ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin na Telegramu napsal, že "Macron a Scholz se drží u moci z posledních sil", přičemž využil příležitosti k tomu, aby si rýpl i do německého kancléře Olafa Scholze, jehož socialisté skončili třetí za krajně pravicovou Alternativou pro Německo (AfD).

"Správná věc, kterou by měli udělat, by bylo rezignovat a přestat se vysmívat svým občanům," řekl Volodin, který od roku 2016 předsedá dolní komoře ruského parlamentu a je neochvějným roztleskávačem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podle Volodina nebyly výsledky voleb ve Francii ani Německu překvapivé, vzhledem k tomu, že "ekonomika stagnuje, dochází k migrační krizi a země jsou zapleteny do války na Ukrajině proti vlastním národním zájmům".

Prokremelský analytik Sergej Markov podobně spojil francouzský výsledek s totální ruskou invazí na Ukrajinu, z níž Moskva viní Západ.

"Doufám, že Macron chápe, že ho Francouzi odmítají za rozdmýchávání války proti Rusku na Ukrajině," zavtipkoval Markov, bývalý poradce Kremlu. "Ale možná se místo toho rozhodne pro eskalaci a zahájí válku NATO s Ruskem."

Ruská státní tisková agentura TASS ve svém povolebním průzkumu dospěla k závěru, že evropští občané "se vyslovili proti kurzu Bruselu, ale nebudou vyslyšeni".

Pod vedením Ursuly von der Leyenové bude Evropská komise pokračovat v přijímání "nepopulárních opatření", jako jsou přístupové rozhovory s Ukrajinou k EU, a hledat nové způsoby, jak uvalit sankce na Rusko, dodal článek TASS.

"Strany, které se staví proti sankcím proti Rusku, jsou v evropských volbách na vzestupu," napsala v pondělí propagandistická mediální platforma RT, která byla v Evropě zablokována.

Poukázal na to, že Macronova politická oponentka Marine Le Penová je proti tomu, aby Ukrajina používala západní zbraně k provádění úderů na ruské půdě, a vyslovila se proti sankcím.

Mezitím AfD, pokračoval článek, "opakovaně protestovala proti západním sankcím vůči Rusku a stavěla se proti vojenské pomoci Ukrajině", čímž naznačovala, že politické nepokoje ve dvou evropských velmocích by mohly Moskvě prospět.

V ruské blogosféře se hovořilo o "oslabení protiruského bloku" v EU.

Rybar, prominentní vojenský blogger s více než milionem sledujících na Telegramu, nasadil zlověstný tón a varoval, že krajně pravicové strany v Evropě budou čelit "novému kolu represí a nátlaku".

"Někteří budou na pozadí rostoucí nespokojenosti s podporou takzvané Ukrajiny obviněni ze sympatií k Rusku a někteří budou stíháni," napsal Rybar s odkazem na nedávný skandál Russiagate, do kterého jsou zapleteni krajně pravicoví politici v Německu, kteří jsou podezřelí z přijímání ruských financí.

"Tohle je jen začátek," dodal Rybář.

Dodal však: "Macron učinil ukrajinskou otázku a slib vojenského zásahu jádrem své kampaně... Výsledky ukazují, že to voliče nenadchlo."

V polovině pondělka přišla snad nejextrémnější reakce od muže, kterého Moskva jmenovala velvyslancem ministerstva zahraničí odpovědným za "zločiny kyjevského režimu", Rodiona Mirošnika, který řekl televiznímu kanálu Rossia-24, že proti Macronovi by mělo být vzneseno trestní obvinění.

"Ve snaze ukázat svůj napoleonský přístup podnikl vážné kroky, aby se pokusil vyprovokovat eskalaci na ruském území a proti Rusku," řekl Mirošnik a obvinil francouzského vůdce ze spoluviny na ukrajinských válečných zločinech. Připustil, že Mezinárodní soudní dvůr pravděpodobně nebude s takovou iniciativou souhlasit…

J.V.: Ty volby byly požehnáním. Nezměnily všechno, ale nebývale otevřely prostor. A  Pavel i Fiala marně budou varovat před extremisty a populisty a volat na pomoc boj proti dezinformacím, když je zcela v poklidu uveřejňuje hlavní portál evropského mainstreamového myšlení. Foltýn by měl proti Politicu.eu zakročit.

 

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.