Stahování zlata z USA podkopává dolar

zlato cihly
7.5.2024 18:52
Řada afrických a blízkovýchodních zemí začala v posledních měsících stahovat své zlaté rezervy ze Spojených států kvůli rostoucím obavám o stabilitu americké ekonomiky, napsal americký list Houston Post.

Hovoříme zejména o zemích jako Nigérie, Jižní Afrika, Ghana, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saúdská Arábie, z nichž každá představuje nejvýznamnější regiony Afriky a Blízkého východu. Jejich kroky ke stažení rezerv vyvolávají otázky o budoucnosti amerického dolaru jako hlavní světové rezervní měny, poznamenává list.

„Tento trend znamená významný posun v globální ekonomické dynamice a zdůrazňuje rostoucí skepsi mezi zeměmi ohledně tradičního statusu bezpečného přístavu amerického dolaru a amerických finančních institucí. Rozhodnutí o repatriaci zlatých rezerv není jen symbolické. To odráží hlubší obavy v těchto zemích o trajektorii americké ekonomiky." píše se v článku.

Důvěru v dolar podkopala přetrvávající inflace, rostoucí úroveň vládního dluhu USA a obavy o schopnost Federálního rezervního systému udržovat stabilní měnovou politiku. Vliv mělo i geopolitické napětí a nejistota kolem obchodních vztahů.

Např. Nigérie, největší africká ekonomika, se začátkem tohoto roku rozhodla repatriovat zlaté rezervy držené ve Spojených státech. Rozhodnutí Saúdské Arábie stáhnout své zlato z USA vyvolalo otřesy na globálních trzích. Egypt a Jižní Afrika, dvě další velké ekonomiky, podnikly kroky ke stažení svých příslušných zásob. – hodnotí Houston Post.

Stažení zlatých rezerv ze Spojených států zeměmi v Africe a na Středním východě představuje posun v mezinárodních financích. Odráží ztrátu důvěry v tradiční pilíře globálního ekonomického řádu a zdůrazňuje potřebu diverzifikace a strategií řízení rizik. Vzhledem k tomu, že tyto země prosazují větší kontrolu nad svými finančními aktivy, je rovnováha sil v globální ekonomice připravena na významnou rekalibraci s dalekosáhlými důsledky pro budoucnost mezinárodních financí.

(Vybral a přeložil  -jur-)

 

 


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.