"Velké podráždění" Macronem

macron napoleon
29.2.2024 20:32
Hrátky Emmanuela Macrona, který zatoužil stát se evropským lídrem boje proti Putinovi sice nadchly rusofóbní jestřáby ve světě i u nás tak jak jsem o tom psal již dříve zavalila válkychtivé média. U nás prakticky všechna a například Lidové noviny si vzali kritiku Fica na paškál a radili, že svoboda názoru končí tam, kde je tento názor nepřijatelný.

Mohl bych to obrátit. Za svou osobu a jistě nejsem sám jsem naopak přesvědčen, že je třeba začít trestně stíhat propagaci útočných válek, kterých se masivně dopouštějí naši vládní představitelé. No podumám o tom.

Ale vátím se k úvodu. Kritika Macrona se objevila v celém světovém tisku, ale zvláštní pozornost si zaslouží obsáhlá kritická analýza ze skvělého nezávislého ukrajinského portálu, který jak jsem již vícekrát uvedl svou objektivností by mohl vzorem pro většinu světových médií…

Nuže …

"Velké podráždění" Macronem

Příběh pokračuje prohlášením francouzského prezidenta Macrona o možnosti vyslat na Ukrajinu vojáky NATO. 

Již jsme informovali, že toto prohlášení vyvolalo ostré odmítnutí ve většině zemí Aliance, kde se od takové myšlenky oficiálně distancovaly a prohlásily, že nehodlají vyslat svou armádu do boje s Ruskem. 

A v Německu (kde byla Macronova slova včera dvakrát vyvrácena) dnes informovali o podrobnostech toho, co řekl francouzský prezident na uzavřeném setkání s vůdci zemí NATO. 

"Francouzský prezident pak předložil návrh... zda bychom měli zvážit jiné [možnosti] - pozemní síly nebo něco podobného. Kancléř Scholz se poté ozval poměrně rychle, ohodnotil tento návrh jako nepříliš vhodný. Během večera pak nikdo z přítomných nepodpořil Francouzský návrh a každý šel svou cestou,“ řekl mluvčí Scholze Stefan Hebestreit. 

To znamená, že žádný z účastníků jednání v Paříži Macronovu myšlenku nepodpořil. 

Ve Francii od včerejška začali říkat, že Macrona nepochopili a nenavrhl vyslání pozemních jednotek na Ukrajinu. 

Portál konstatuje, že i Francouzský Ministr obrany Sebastien Lecornu, tedy ministr „Macronovy vlády“ prohlásil, že „o nepošle vojáky do války proti Rusku“. 

Podle ministra během konference v Paříži evropští lídři navrhli různé nápady na zvýšení pomoci Ukrajině – včetně rozšíření pomoci při odminování na Ukrajině a zvýšení výcviku ukrajinských jednotek. O takových opatřeních však nepanovala shoda.

Totéž dnes zopakoval ministr zahraničí Stephane Sejournet. Mluvil o potřebě „zvážit nové akce na podporu Ukrajiny“, které „by měly splňovat velmi specifické potřeby“, ale aniž by „překročily práh agrese“.

"Mám na mysli zejména odminování, kybernetické operace a výrobu zbraní na ukrajinském území. Některé z těchto činností mohou vyžadovat přítomnost na ukrajinském území, aniž by překročily práh bojovnosti.

Jinými slovy, oficiální stanovisko Francouzů je takové, že se nebavíme o vyslání jednotek, které se přímo zúčastní války, ani o nějakých velkých kontingentech. 

Sám Emmanuel Macron však tato upřesnění ve svém senzačním prohlášení neučinil. Zřejmě se jim záměrně snaží dát dvojznačnost a dát Moskvě jasně najevo, že Západ Ukrajinu „nevyčerpá“. 

Líbí se mi závěr – opět zdůrazňuji ukrajinského portálu, který by podle toho, co zde zaznamenáváme měl být nadšen z přílivu dalších vojenských sil proti Rusku, který suše konstatuje, že podle velmi negativní reakce západních politiků a médií byl však výsledek opačný. 

CNN pak dokonce píše, že vyslání vojáků „by mohlo vést k velké eskalaci největší pozemní války, jakou Evropa zažila od druhé světové války“.

A Wall Street Journal označil Macronovy poznámky za „odklon od zdrženlivosti demonstrované západními spojenci“. „Jeho pokus ukázat Rusku sílu pracoval proti němu,“ píší noviny. 

Francouzský list Le Figaro zaznamenal na Macronova slova „rozzlobenou reakci v celé Evropě“. Sám se „zjistil izolovaný“.

A německý Handelsblatt připomněl, že bojovný postoj francouzského prezidenta „v žádném případě neodpovídá extrémně skromným dodávkám zbraní z Paříže“.

„Každý, kdo se zmiňuje o pozemních silách, ale není ani schopen poskytnout dostatečné množství zbraní, nejedná v zájmu Ukrajiny nebo Západu – jedná pokrytecky,“ píše se v publikaci.

List Berliner Zeitung uvádí, že francouzský prezident svými prohlášeními zajistil, že místo „signálu jednoty a neotřesitelné solidarity s Ukrajinou“ zůstalo jen „silné podráždění“. 

Pokud jde o Zelenského, vyhnul se konkrétnímu hodnocení Macronovy iniciativy. 

"Na tom summitu jsem nebyl. On (Macron) řekl, že bude mluvit o určitých nových nápadech, jak posílit Ukrajinu. A řekl, že se se mnou podělí o informace, až přijede na Ukrajinu. Bude tady v polovině března,“ řekl prezident na tiskové konferenci v Albánii.

A řekl, že po schůzce s Macronem se k tomuto tématu vyjádří, protože pak bude „hluboce do detailů“.

Mezitím, jak řekl vysoký evropský vojenský představitel deníku Financial Times, západní speciální jednotky operují na Ukrajině již delší dobu, ale oficiálně to nebylo oznámeno.

"Každý ví, že na Ukrajině jsou přítomny speciální jednotky Západu, jen to oficiálně neoznámili," řekl zdroj. 

 

Dvě mé poznámky na závěr

Nemohu nedoplnit dvě poznámky k uvedenému textu.

Prvá je jasná. Portál svou historií je namířen proti vládě prezidenta Zelenského a nepochybně sehrává roli, že jej zřejmě převáženě vytváří ruskojazyční Ukrajinci, kteří si vítězství Zelenského zjevně nemusí.

Ale druhé poznámka je možná důležitější. Zelenského režim je nepochybně ve válce, ale přesto portál nezakázal.

U nás Fialova administrativa by ho dávno pod jakoukoliv záminkou zakázala a jeho přední tvůrce možná i trestně stíhala.

Asi tak.

 

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.