GT: NATO odhaluje svou skutečnou povahu pohřebního ústavu

zelenskyj hrbitov lvov
13.2.2024 17:01
Vlivný čínský list Global Times zveřejnil na svém portálu analytický text související s nadcházejícím výročím zahájení ruské vojenské operace na Ukrajině. Analytik listu Ai Jun se v něm zejména věnuje roli NATO a dopadu ve Spojených státech amerických (SSA). Nastoluje možnost ztráty vlivu dolaru a rozpadu hegemonie Washingtonu. Z analýzy potom vyvozuje, že naslouchat a přijímat rozkazy od pohřebního ústavu není v evropském zájmu.

Rusko-ukrajinský konflikt vstoupí do svého třetího roku a NATO nemá v plánu tamní krveprolití ukončit. Nejnovějším důkazem je prohlášení šéfa NATO Jense Stoltenberga – Západ musí být připraven na „desetiletí trvající konfrontaci“ s Ruskem. Pouhé dva dny před zveřejněním Stoltenbergových poznámek ruský prezident Vladimir Putin ve svém prvním rozhovoru pro západní média po dvou letech prohlásil: Jsme připraveni jednat.

Člověk nemusí být geopolitickým expertem, aby mohl posoudit, kdo brání ukončení konfliktu.

Západ neusiluje o válku s Ruskem, ale přesto by se měl „připravit na konfrontaci, která může trvat desetiletí,“ řekl Stoltenberg německému listu Welt Am Sonntag v rozhovoru zveřejněném 10. února.

Prohlášení – Západ neusiluje o válku s Ruskem - je stejně pokrytecké jako USA, které pořád bombardují sem a tam a říkají, že nevyhledávají konflikt. "To, co Stoltenberg řekl, je v podstatě výzva k válečné mobilizaci, pokus navodit válečnou atmosféru, aby se dále posílily zájmy NATO získané během rusko-ukrajinského konfliktu," řekl Shen Yi, profesor na univerzitě Fudan.

Jaký zájem? Nejprve si NATO potřebuje zajistit důvod své existence. Po pádu bývalého Sovětského svazu panovaly neustálé pochybnosti o existenci a funkci NATO. Proto pro sebe stále hledá nové nepřátele. Rusko jako současný nepřítel NATO se tak dnes stalo základním kamenem přítomnosti NATO.

Pak je to o penězích. Organizace je jako pohřební ústav nebo majitel obchodu s rakvemi, který v době míru nevydělává žádné peníze. NATO jako pohřební ústav potřebuje konflikt, krveprolití kvůli výdělku. Šíří tedy strach a paniku, aby zajistilo, že jeho členské země budou nadále přispívat na vojenské financování, uvedli experti.

Putin řekl, že Rusko jednání neodmítlo a neodmítá. Objektivně vzato, na jedné straně Moskva nemá zájem uvěznit se v dlouhodobé a totální válce, protože Rusko a Západ nakonec budou muset koexistovat. Proto, když je Rusko v příznivé taktické a strategické pozici, je ochotno vyslat svým odpůrcům signál k vyjednávání, dialogu. Na druhou stranu, když Putin čelil konfliktům a geopolitickým hrám, prokázal přizpůsobení a pružnější způsob ve srovnání se Západem a NATO, řekl Shen pro Global Times.

Vyslechne ho NATO? Stěží. Stoltenberg hraje roli zástupce pobočky Pentagonu NATO pod Bidenovou správou. Bidenova administrativa rozhodně nechce ve volebním roce vidět selhávající Ukrajinu, jinak se konflikt stane klíčovou překážkou pro Bidenovo znovuzvolení.

Donald Trump naopak prosazuje možný návrat do Bílého domu a neustále napadá Bidena v otázce Rusko-Ukrajina a NATO.

Americké volby jsou jedním z nejvíce ovlivňujících faktorů na to, jak dlouho bude konflikt trvat, vzhledem k rozdílné politice k Ukrajině, kterou mají hlavní prezidentští kandidáti. Do jisté míry můžeme na Putinův rozhovor s Tuckerem Carlsonem pohlížet jako na dialog mezi Putinem a Trumpem, který NATO v různých dobách označil za „zastaralé“, řekl Lü Xiang, vědecký pracovník Čínské akademie sociálních věd pro Global Times.

Trump v sobotu na shromáždění v Conway v Jižní Karolíně řekl, že povzbudí Rusko, aby „dělalo, co sakra chtějí“ jakékoli zemi NATO, která dostatečně nezaplatí. "NATO bylo rozbito, dokud jsem nepřišel," zdůraznil Trump. Bílý dům brzy zareagoval tím, že Trumpovy výroky označil za „otřesné a bez pantů“ a vychvaloval Bidenovo úsilí o posílení aliance.

Bez ohledu na to, zda o politice Ukrajiny rozhoduje Biden nebo Trump, nikdo nemůže popřít, jak nebezpečné je NATO pod vedením USA pro Evropu. Biden vykořisťuje Evropu a Trumpovi je jedno, jestli na kontinentu vypukne další válka.

Ukrajina není jediná, kdo krvácí. Čím déle bude konflikt pokračovat, tím pravděpodobněji se stane pro USA zátěží.

S prudce rostoucími cenami energií, průmyslových odvětví a komodit budou lidé v celém světě nakonec zraněni. USA možná dočasně získaly z prodeje zbraní a energie, ale v dlouhodobém horizontu by mohl americký dolar postupně ztratit svůj vliv a hegemonie USA se rozpadne. V tomto konfliktu nebude absolutně žádný vítěz, řekl pro Global Times čínský vojenský expert a televizní komentátor Song Zhongping.

Naslouchat a přijímat rozkazy od pohřebního ústavu není v evropském zájmu. 

Ai Jun, Global Times

 

 

 

 

Foto: V. Zelenskyj na hřbitově ve Lvově, Tisková služba prezidenta Ukrajiny


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.