"Naprostý chaos" u Pokrovska

vlajka ukrajiny potrhaná
29.8.2024 05:50
Portál Strana.ua nikdy nezklame

Myslím, že si můžeme pro jednou odpustit trvalé vymývání mozku našimi televizemi. Mám tím na mysli nejen ČT, ale i obě soukromé. A nahraďme si je informacemi které 19:39 (ukrajinského času) přinesl sice lehce perzekuovanýho, nicméně o to více nezávislého ruskojazyčného portálu Strana.ua. Trvale patří k tomu nejlepšímu…

-x-x-x-

Pojďme analyzovat výsledky 917. dne války na Ukrajině.

Situace na frontě

Situace se pro ozbrojené síly Ukrajiny ve směru Pokrovsky nadále rychle zhoršuje.

Ukrajinská vojenská veřejnost dnes potvrdila, že Novogrodivka je téměř úplně ztracena. Ruské jednotky také výrazně postoupily na jižním křídle této ofenzívy - u Selidova.

Boje o toto město již začaly, jsou, soudě podle mapy vojenského telegramového kanálu Deep State, vedeny na východním okraji Selidova. Totéž uvádějí ukrajinští vojenští blogeři. Ruská veřejnost tvrdí, že ruská armáda již dobyla severovýchodní část města a postupuje směrem do centra - do oblasti vícepodlažních budov. Ukrajina to zatím nepotvrdila.

Rusové také dobyli Memryk a Kalynove na jižním konci Pokrovského výběžku, který představuje hrozbu obklíčení ukrajinských sil v Karlivce. Nyní jim zbývá jediná zásobovací trasa – přes Halicinovku se ruské jednotky již blíží.

Lidová poslankyně Mariana Bezuhla (J.V. ze zkušenosti konstatuji, že se vyjadřující se na hraně možného) říká, že u Novohrodivské a Selydove je opevnění, ale je prázdné. Na sociálních sítích napsala, že "zákopy před Novohrodivkou byly prázdné" a "nebyly nalezeny žádné známky přípravy k obraně a přítomnosti naší armády".

"V kdysi dvacetitisícovém městě nebyla prakticky žádná ukrajinská armáda. 31. brigáda byla vystěhována před město, velitel brigády, o kterého kolektiv žádal, byl vyveden a bylo proti němu zahájeno trestní řízení (připomínám, že proti Sodolovi stále není ani jedno). Místo toho sem byla poslána nezkušená jednotka," napsal Bezuhlová.

Bezuhlová uvádí, že k těmto "prázdným" opevněním patří i Selydove, do kterého Rusové již "vstoupili".

"Před týdnem jsem si vyšla na předměstí Selydove směrem na Novohrodivku a viděla jsem tam opevnění před městem. Ve městě nebylo nic, obyčejná civilní osada. Vstoupila jsem do zákopů, nikdo je nehlídal, nikdo v nich nebyl. Šla jsem do podzemí a vyšla do terénu. Za polem už byli Rusové. Nikdo jiný tam nebyl. Nevybuchovala jsem na minách, nesetkala jsem se s bojovníky teritoriální obrany - pouze hmyz byl jediným životem v připraveném opevnění kolem Selydove, o které Rusové usilovali deset let. Každý civilista by mohl udělat totéž jako já," řekla poslankyně a zveřejnila fotografii prázdných zákopů u Selydove.

---

Ruská federace dělá pokroky ve směru na Ugledar. Ruská veřejnost i vojenský expert německých novin Bild Julian Röpke oznamují dobytí Konstantinovky, důležitého obranného uzlu ozbrojených sil Ukrajiny na dálnici Vuhledar-Maryinka. Podle Deep State je vesnice obydlena jen částečně a většina z ní se nachází v "šedé" zóně.

Nyní se Rusové snaží obsadit vesnici Vodiane, která se nachází jižně od této dálnice, která je blíže k Vuhledaru. Ruská federace tam také měla postup - podle DS již kontrolují silnici a začaly bojovat na okraji Vodiane.

Ve směru na Kursk nebyly hlášeny žádné výrazné změny. Ruské ministerstvo obrany oznámilo odražení ukrajinských útoků v oblastech osad Borki, Korenevo, Kremyane, Mala Loknya, Stoinoye, Olgovka a Ruska Konopelka. To znamená, že plus mínus na stejném místě jako obvykle. Ukrajina se k tomu nevyjádřila.

Ruské úřady dnes zároveň omezily vstup do Kurčatova, města, kde se nachází Kurská jaderná elektrárna. Uvádí se, že to bylo provedeno za účelem boje proti "ukrajinským sabotérům", kteří by se mohli pokusit vstoupit do města. Do města budou vpuštěni pouze na základě registrace nebo průkazu.

Konec "Kurské dovolené"?

Situace s rychlým (na poměry současné války) postupem Rusů ve směru na Pokrovskij a neschopností ukrajinského velení jej zastavit vyvolává otázku – co se to vůbec děje?

Bývalý poradce prezidenta (a dnes politický emigrant) Oleksij Arestovyč říká, že tuto otázku si kladou i vojáci a vedení Ukrajiny na ni zatím nedává odpověď.

"Kurská dovolená" končí kvůli situaci ve směru na Pokrovskij, věří Arestovyč.

"Nepřítel přerušil dálnici Pokrovsk-Karlivka. Jeho záměry jsou zřejmé: proto je Pokrovský výběžek veden s cílem odříznout Kurakhovský a Torecký výběžek bočními údery. Takže (pokud se mu to podaří) nepřítel obsadí centrální okresy Doněcké oblasti, jsou to také jižní z těch, které jsou stále pod naší kontrolou," napsal a poskytl mapu údajných plánů Ruské federace.

Podle Arestovyče tempo ruského postupu ve směru na Pokrovského "pro nás již nelze nazvat ničím jiným než operační krizí". Nedostatek vojáků v Ruské federaci to může zastavit, ale není jasné, zda ozbrojené síly Ukrajiny mají dostatek sil k narušení těchto plánů, říká Arestovyč.

Podle něj se kvůli nedostatku jasného vysvětlení toho, co se děje z velení, šíří mezi vojáky různé "teorie o zradě".

"Mezi vojáky se šíří zvěsti (a to je nejhorší), že Doněcká oblast se prostě vzdává na základě dohody s Kremlem – a to je známka velmi vážné demoralizace," napsal bývalý poradce prezidentské kanceláře.

Jiní ukrajinští analytici se domnívají, že ozbrojené síly Ukrajiny mají problémy kvůli tomu, že velitelé odpovědní za Pokrovského směr jednoduše neznají situaci na bojišti a ztratili kontrolu nad tím, co se děje.

"Je tam naprostý chaos. Nepřítel dělá obrovský pokrok, téměř každý den zaznamenáváme ztrátu osad. Nepřítel obsadil poslední klíčovou výšinu v oblasti před Pokrovskem, nepřítel dobyl Novohrodivku za 3-4 dny - osada, kde by se dala držet poměrně dlouho - nepřítel se již pokouší vstoupit do Selydove, další osady, kde by se dala držet poměrně dlouho, má haldu a doly," řekl Roman Pogorely, jeden z tvůrců monitorovací veřejnosti Deep State.

Dalšími (a nejčastějšími) vysvětleními kolapsu ukrajinské fronty je banální nedostatek záloh, které ukrajinské velení poslalo do Kurské oblasti a nyní prostě není nikdo, kdo by bránil Pokrovský směr (navzdory tomu, že Rusové odsud své zálohy do Kurska nepřesouvají).

V Rusku se také diví, proč ozbrojené síly Ukrajiny nemohou udržet linii ve směru Pokrovskij.

Někteří analytici v Ruské federaci se domnívají, že ukrajinské velení může mít ještě nějaký "mazaný plán".

Známý ruský publicista a vojenský historik Jevgenij Norin se domnívá, že ozbrojené síly Ukrajiny připravují novou ofenzívu na území Ruské federace – a proto neposílají zálohy, aby zastavily postup ruských vojsk na Donbasu.

Píše, že ozbrojené síly Ukrajiny mají v záloze asi pět bojeschopných brigád. A protože nejsou převezeny do Pokrovska, pak, uzavírá Norin, budou použity někde jinde. Nevylučuje tedy, že ukrajinské jednotky připravují "remake Suji" – tedy novou ofenzívu na ruských hranicích.

"V každém případě, pokud na Donbasu nepoužijí operační zálohy, znamená to, že si je šetří na něco jiného. A jestli jsou na něco připraveni i ti naši – to nevím. Stručně řečeno, chce se mi křičet (pokud jde o rychlý postup Ruské federace na Donbasu – pozn. red.), ale pokud nepřítel není idiot a zároveň se chová nevysvětlitelně podivně (aniž by opustil zálohy k zastavení ruské ofenzívy ve směru na Pokrovskij – pozn. red.), pak existuje nějaké vysvětlení, on prostě nechce, aby to leželo na povrchu," píše Norin.

Zdůraznil však, že toto jsou jeho předpoklady jako "analytika gaučového generálního štábu".

Již jsme psali, že pokud mají ozbrojené síly Ukrajiny velké zálohy, pak je mohou vrhnout především na rozšíření průlomu v Kurské oblasti.

Tato logika však spočívá na řadě omezení.

Za prvé, kolaps fronty na jihu Doněcké oblasti hrozí strategickými negativními důsledky pro ozbrojené síly Ukrajiny. Frontová linie se od Doněcku a Mariupolu neposune o další desítky kilometrů, ale ve skutečnosti mají Rusové přímou cestu pro ofenzívu na Záporoží a Dněpr na široké frontě a zároveň vytvářejí hrozbu obklíčení ukrajinských jednotek na jižní frontě v celém prostoru od Vremjevského výběžku po Kakovskou nádrž. Jak Strana nejednou napsala, odchod ruských vojsk do Dněpru a Záporoží je pro Ukrajinu nejnebezpečnějším scénářem vývoje událostí na frontě, nepočítaje novou ofenzívu na Kyjev. Je tedy nepravděpodobné, že kdyby ozbrojené síly Ukrajiny měly dostatečné zálohy, nebyly by použity k posílení obrany ve směru Pokrovsky.

Za druhé, ofenzíva ozbrojených sil Ukrajiny v Kurské oblasti se nyní prudce zpomalila a v mnoha směrech se úplně zastavila. Soudě podle zpráv veřejnosti byly ruské posily rozmístěny na jiných úsecích hranice a očekává se tam ukrajinský útok, a proto je nepravděpodobné, že by byl neočekávaný, jako tomu bylo v Sudži.

Za třetí, obecně je nyní v pohraniční oblasti mnohem více ruských vojáků než dříve, a proto, i když ozbrojené síly Ukrajiny někde prorazí hranici, bude pro ně obtížné dosáhnout hlubokého průlomu.

Proto má právo existovat i verze, že rychlý postup Ruské federace ve směru Pokrovskij není součástí nějakého "mazaného plánu" ukrajinského velení udeřit jiným směrem, ale důsledkem banálního nedostatku vojáků a špatného řízení.

Na Západě jsou mimochodem docela opatrní s poskytováním dalších předpovědí pro Kursk. Mainstreamový tisk o Suja-2 nic nepíše a je ohledně této operace "opatrněji pesimistický".

Jednou z obav, které v posledních dnech často zaznívají, je tedy to, že Ukrajina v Kurské oblasti, útočící nebo bránící, vyčerpá rezervy rychleji než Rusko.

Forbes píše, že Moskva počítá s vyčerpáním ozbrojených sil Ukrajiny při držení dobytého území v Kurské oblasti. Samotná Ruská federace přitom již ukázala, že má v úmyslu dát hlavní prioritu Donbasu.

O tom, že Rusko nemusí spěchat s vytlačením ukrajinských jednotek z Kurské oblasti – aby oslabilo ukrajinský odpor v jiných sektorech fronty – uvedl i bývalý zástupce náčelníka Generálního štábu obrany Velké Británie Simon Mayall.

Podle generála může koncentrace ukrajinských sil a západních zbraní v Kurské oblasti odvést pozornost od prioritnějších oblastí, jako je Donbas.

To se může obrátit proti Ukrajincům, protože přivezli poměrně hodně zahraničního vybavení a mohou tam jen sedět, kontrolovaní Rusy, aniž by to mělo skutečný dopad na to, co se děje na Donbasu," řekl generál.

Vrchní velitel Syrskij včera řekl, že odvedení pozornosti ruských jednotek od směru na Pokrovskij bylo jedním z cílů operace Kursk. Realita však již ukázala, že Kreml zjevně nespěchá s opuštěním strategického směru a přerušením své hry a odkloněním všech svých sil k ukrajinským sekundárním úderům. A je nepravděpodobné, že se tato situace po Sudzhi-2 změní – zejména pokud se omezí na dobytí jiného regionálního centra, a ne řekněme Kurčatova, Kurska nebo Bělgorodu.

Současně mohou být negativní důsledky plýtvání zásobami na Sudža-2 následně mnohem vyšší, pokud by Selidovo, Pokrovsk nebo Vuhledar padly paralelně.

Alespoň takové jsou obavy, které jsou slyšet z mnoha stran. Ale jaké rozhodnutí ukrajinské úřady v důsledku toho učiní, se ukáže v blízké budoucnosti.

Proč Spojené státy nedovolují dlouhodobé údery na Ruskou federaci?

V posledních dnech došlo ke dvěma zcela odlišným proudům informací.

Jedním z nich jsou prohlášení ukrajinských úřadů a osobně Volodymyra Zelenského s požadavky, aby západním zemím bylo uděleno právo udeřit zbraněmi dlouhého doletu na území Ruské federace.

Druhým zdrojem informací jsou prohlášení západních vůdců a médií, že Západ nemá v úmyslu dát povolení k použití "letadel dlouhého doletu". Přesněji řečeno, nemají v úmyslu dát souhlas Spojeným státům, bez jejichž svolení nemohou dát zelenou, a Francii a Velké Británii, kterým to zřejmě nevadí. Zástupci Bílého domu i britský premiér uvedli, že v tuto chvíli nedochází k žádné změně postoje k zákazu útoku. Proč?

Washington se netají tím, že se obává další eskalace vztahů s Ruskem a zatažení Ameriky do války. Joe Biden navíc podle zpráv z médií naznačuje, že Zelenskyj záměrně zatahuje Spojené státy do války s Ruskou federací.

K tomu však Ukrajina a "strana války" na Západě vyjadřují protiargument: Vladimir Putin nereagoval tvrdě na invazi ozbrojených sil Ukrajiny na území Ruska v Kurské oblasti, takže bychom se již neměli bát červených čar Kremlu.

Obecně ale opakujeme, že z hlediska Putinova obecného přístupu k válce, který si stanovil za cíl převzít plnou kontrolu nad všemi čtyřmi ukrajinskými regiony, jejichž anexi Ruská federace oznámila v roce 2022, není Kurská operace překročením červených čar.

Jak jsme již napsali, Ruská federace má svou vlastní "válečnou stranu", která již dlouho volá po "úderu jadernou zbraní" nebo po vydání ultimáta Západu s hrozbou použití jaderných zbraní.

Ruské úřady také neustále naznačují, že taková možnost je možná. Včetně zohlednění přístupu válečné zóny k jaderné elektrárně Kursk (více jsme o tom psali v samostatném článku).

Samozřejmě, že nikdo s jistotou neví, zda je Putin skutečně připraven realizovat všechny tyto hrozby, nebo zda jsou taková prohlášení pouze prvkem informačního tlaku na Západ.

Soudě podle současných prohlášení amerických představitelů však zatím nevěří, že pravděpodobnost realizace hrozeb je absolutně nulová. A pokud je to Washingtonem odhadováno dokonce na 1%, pak je to již důvod, proč se zdržet rozhodování o raketách, protože Američané nyní zjevně nejsou připraveni nechat se zatáhnout do přímé války s Ruskem s hrozbou její rychlé eskalace do války jaderné. Zvláště v předvečer amerických voleb. Jakákoli hrozba eskalace je prezentací Donaldu Trumpovi, který v jedné z hlavních tezí své kampaně obvinil demokraty, že svou politikou vůči Ukrajině (kterou Kamala Harrisová již slíbila pokračovat) zatahují Ameriku do třetí světové války.

 

Zdá se, že za takových podmínek nemá Bílý dům náladu podnikat žádné kroky, které by byť jen teoreticky mohly vést k eskalaci, která by přímo zasáhla šance Harrisové na vítězství.

Dalším argumentem proti povolení stávek v západních médiích je, že jednoduše řečeno, ovčí kůže za to nestojí. Podle americké armády Rusko již stáhlo 90 % svých letadel ze zóny zničení "boje dlouhého dosahu". Je třeba poznamenat, že údery raket ATACMS na vzdálený týl ruské armády jí stále způsobí určité problémy. Ale stěží kritické, vzhledem k tomu, že ozbrojené síly Ukrajiny nemají zdaleka nekonečné zásoby ATACMS. Na omezený počet raket poukazují i američtí představitelé v mediálních komentářích.

S ohledem na tuto skutečnost je z pohledu Američanů ještě nežádoucí, aby přistoupil ke kroku, který hrozí eskalací, což pravděpodobně nepovede k radikální změně situace na bojišti.

Proto se přinejmenším do prezidentských voleb v USA jeví zrušení omezení raketových útoků dlouhého doletu na Ruskou federaci jako nepravděpodobné, pokud nedojde k událostem, které zcela změní celkový obraz války a vztahů mezi Západem a Ruskou federací.

-x-x-x-

J.V. Soudím, že sami uznáte, že z tohoto v podstatě telegrafického popisu situace, včetně odkazu do zahraničí může mít každý velice jasný dojem.

A ten, alespoň pro mne je jasný: Náš Fiala i Pavel by se měli pomalu připravovat, že jejich milovaná Ukrajina prohraje a Putin zvítězí.

Asi tak

 

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.