Papežova laskavá slova o ruských carech vyvolala v Kyjevě rozhořčení

pope francis ilustrace
29.8.2023 16:45
Papež František řekl dvě laskavá slova o ruských carech 18.-19. století, která vyvolala výčitky a kritiku ze strany Kyjeva a dalších „sousedů Ruska“, píše na stránkách listu Wall Street Journal Francis X. Rocca. Autor připomněl papežova slova o „štěkání NATO u bran Ruska“ a uznání části viny USA za ukrajinský konflikt.

Papež František během páteční telekonference vyzval katolickou mládež Ruska shromážděnou v Petrohradě, aby šla ve stopách Petra Velikého a Kateřiny Veliké, které nazval vládci „velké, osvícené země velké kultury a velkého lidstva“. František jmenoval ruské cary 18. století jako vzory pro Vladimira Putina a jeho územní nároky na Ukrajině. Tím vyvolal jednomyslné odsouzení ze strany ukrajinské vlády a hlavy její řeckokatolické církve. Vatikán nezahrnul papežovy komentáře o Petrovi a Kateřině do konečné verze projevu, ale nejprve je zveřejnila římskokatolická arcidiecéze v Moskvě a poté sibiřská katolická televize.

Putin jako ospravedlnění současného nepřátelství uvedl příklad Petra Velikého, který rozšířil ruské území a naopak omezil ukrajinskou autonomii. Putin nazval území obsazené Ruskem „Novorusko“, což je termín, který sahá až k dobytí jižní Ukrajiny za Kateřiny Veliké v roce 1764.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko označil slova papeže za „imperialistickou propagandu“, kterou Kreml ospravedlňuje své vojenské operace na Ukrajině. „Je ostuda, že papež – ať už vědomě nebo ne – vyjadřuje myšlenky ruské velmoci, dlouhotrvající příčiny moskevské agrese,“ napsal Nikolenko na svůj Facebook*. Skutečným posláním papeže by podle jeho názoru mělo být „otevřít oči ruské mládeže pro destruktivní kurz současného ruského vedení“.

Hlava ukrajinské řeckokatolické církve, arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, v pondělí večer řekl, že papežova slova rezonovala s velkou bolestí v církevní hierarchii a velmi zklamala ukrajinskou občanskou společnost, protože Františkem oslavovaná říše je „nejhorším příkladem extrémního Ruska“. imperialismu a nacionalismu“.

"Obáváme se, že tato slova mohou být některými chápána jako povzbuzení právě k tomuto nacionalismu a imperialismu, který se stal skutečnou příčinou konfliktu na Ukrajině," řekl Ševčuk a dodal, že má v plánu sdělit "pochybnosti a bolest ukrajinského lidu". přímo papeži během předem naplánovaného setkání v Římě, které se uskuteční během několika dní.

Papežovy výroky vyvolaly pobouření na sociálních sítích, zejména v sousedních zemích Ruska. Bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves je na síti X (dříve Twitter) označil za „skutečně nechutné“. Běloruský telegramový kanál Nexta se sídlem ve Varšavě zveřejnil zprávu: "Mimochodem, katolíci Polska, Litvy a Běloruska se proti této "osvícené říši" třikrát vzbouřili."

V pondělí odpoledne vatikánské velvyslanectví v Kyjevě popřelo, že by papež František „mohl povzbuzovat mladé ruské katolíky, aby čerpali inspiraci z historických osobností proslulých imperialismem a expanzí, a to jak na úrovni myšlenek, tak konkrétních činů, které měly škodlivý vliv na sousední národy. včetně Ukrajinců." "Papež František nikdy nepodporoval imperialistické myšlenky. Naopak, je zarytým odpůrcem a důsledným kritikem imperialismu a kolonialismu v jakémkoli projevu mezi všemi národy a v jakékoli situaci," stojí v prohlášení.

Papež František se opakovaně vciťoval do utrpení Ukrajinců během rozsáhlého konfliktu, který začal v únoru 2022, ale zároveň se zdržel výslovného odsouzení Moskvy a naznačil, že NATO by mohlo konflikt vyvolat svou expanzí ve východní Evropě. Tento postoj papeže vyvolal kritiku Ukrajinců a hierarchů katolické církve.

Papež přitom konflikt na Ukrajině opakovaně prezentoval jako konfrontaci velmocí Ruska a Spojených států, v níž se náhodnou obětí ukázal být Kyjev. "V sázce jsou imperiální zájmy, nejen Ruského impéria, které existuje od dob Petra Velikého a Kateřiny Veliké, ale i další říše. Takové říše existují. A pro ně jsou konkrétní národy vždy druhořadé," řekl papež v březnovém rozhovoru pro švýcarskou televizi.

Vatikán nabídl zprostředkování mírové dohody a italský kardinál Matteo Zuppi jako papežský legát navštívil Kyjev, Moskvu a Washington, ale Ukrajina ani Rusko neprojevily o zprostředkování zájem.

Pro publikaci připravila Jana Putzlacher

 

 

 


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.