Schopnost sebenápravy americké demokracie slábne

usa democracy gt
21.9.2024 13:29
Vlivný čínský list Global Times zveřejnil ve čtvrtek redakční úvodník, ve kterém se zabývá krizí demokracie ve Spojených státech. V závěru textu konstatuje, že by washingtonské politické elity měly být opatrné při používání termínu „demokracie“ na mezinárodní scéně. Může to totiž lidem připomínat, aby věnovali větší pozornost fungování demokracie v USA.

Bývalý americký prezident Donald Trump se opět stal terčem pokusu o atentát, jde o druhý podobný incident za dva měsíce. Kolik dalších kulek zamíří na americké politické osobnosti? Tato událost vrhla do centra pozornosti problém eskalace politického násilí v USA.

Politici ve Washingtonu obnovili svá obvyklá vystoupení: odsuzují násilí a vyzývají k jednotě. Přesto se za těmito vznešenými slovy skrývá politický systém, který se vymyká kontrole, maják pomalu pohasínající.

Americká média a analytici nabídli různá vysvětlení: rostoucí sociální nerovnost, politickou polarizaci, šíření falešných zpráv a nekontrolovatelné vlastnictví zbraní. 

Některé dokonce poskytují historický kontext, což naznačuje, že politické násilí bylo vždy součástí americké politiky. 

Vývoj amerického demokratického systému do jeho současného stavu je spojen s ranými defekty tohoto stroje. Má však schopnosti sebenápravy a aktuálním problémem je, že tato schopnost slábne.

Už nemůže držet krok s globálním pokrokem a rozvojem demokracie, ani se nedokáže přizpůsobit politickému a sociálnímu vývoji v USA. 

Chyby tohoto soupeření dvou stran jsou postupem času stále zjevnější.

Americký volební systém se postupně stává hrou o peníze. Kdo má finanční prostředky, může manipulovat s výsledky voleb. Korporace a bohatí jednotlivci snadno ovlivňují politické směřování prostřednictvím politických darů. 

V tomto procesu se hlasy běžných občanů cítí zcela marginalizovány. Tato politika poháněná penězi prohlubuje sociální nerovnost a narušuje důvěru veřejnosti v politický systém.

Systém dvou stran se zvrhl v nečestné představení. Zdá se, že republikáni a demokraté jsou ve sporu, ale ve skutečnosti jsou zapojeni do přesilové hry tam a zpět. 

Jejich konflikty nejsou o řešení problémů, ale o vítězství ve volbách. V tomto procesu je skutečný duch demokracie odložen stranou, což nakonec prohlubuje společenské rozdělení a polarizaci.

Sociální sítě v USA se staly nástrojem pro šíření lží a nenávisti. V takovém informačním prostředí je pro veřejnost obtížné vynášet racionální soudy a kvetou extrémní ideologie a konspirační teorie.

Americký soudní systém byl také zpolitizován. Soudci Nejvyššího soudu již nejsou neutrálními arbitry, ale stali se zástupci stranických zájmů. Zákon již není symbolem spravedlnosti, ale zbraní v politických bojích. Je kritické, že tento stroj již nemůže tyto problémy řešit a místo toho se stává tvůrcem problémů.

Ani ti nejchytřejší politici nedokážou rozeznat, zda stranickou polarizaci způsobila společenská polarizace nebo naopak. 

To se dotýká zásadnějšího problému: je to samotný systém, který udržuje politické násilí. Jinými slovy, chybný je operační systém stroje, nikoli jen několik částí nebo komponent. Buď produkuje vadné výsledky, nebo se v procesu poškozuje. 

Zdá se, že washingtonští politici si uvědomují závažnost problému, ale jsou bezmocní. Pokračují ve využívání systému pro svůj politický zisk a pokoušejí se odvrátit pozornost vytvářením nových protivníků.

Amerika potřebuje politickou reformu. Potřebuje znovu definovat, co je to skutečná demokracie, a zavést politický systém, který skutečně zastupuje zájmy všech lidí. Tato inkluzivita je zásadní pro obnovení důvěry veřejnosti v politiku.

Mezitím by washingtonské politické elity měly být opatrné při používání termínu „demokracie“ na mezinárodní scéně, protože to může dále lidem připomínat, aby věnovali větší pozornost výzvě, které čelí na domácí scéně, a poškodit jejich pověst.

Kulky létají a potenciální následky jsou vážné. Koho nakonec zasáhnou? Počkejme a uvidíme.

(Z Global Times připravila Jana Putzlacher)

 

 

Ilustrace: Global Times

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.