AI: Ukrajinská armáda se dopustila válečných zločinů

ua army zelensky
4.8.2022 16:10
Amnesty International obvinila Ukrajinu z válečných zločinů v průběhu konfliktu s ruskými silami. Ve středečním prohlášení se uvádí, že taktika ukrajinské armády „porušuje mezinárodní humanitární právo a ohrožuje civilisty“ používáním zbraní umístěných v obytných oblastech. Informuje o tom portál Newsweek.com.

Amnesty International již dříve obvinila Rusko z porušení mnoha mezinárodních zákonů během války. Organizace ve středu uvedla, že porušování ze strany Ukrajiny „v žádném případě neospravedlňuje nevybíravé útoky Ruska“. "Být v obranné pozici nezbavuje ukrajinskou armádu povinnosti respektovat mezinárodní humanitární právo," uvedla generální tajemnice Amnesty International Agnès Callamardová.

Při vyšetřování ruských útoků v oblastech Charkov, Donbas a Mykolajiv na Ukrajině mezi dubnem a červencem pozorovatelé Amnesty International zjistili, že ukrajinská armáda operuje v civilních oblastech v nejméně 19 městech a vesnicích. Zjištění bylo podle zprávy potvrzeno satelitními snímky.

Organizace uvedla, že Ukrajina se dopustila „jasného porušení mezinárodního humanitárního práva“ tím, že v civilních nemocnicích umístila nejméně pět vojenských zařízení. Ukrajina také instalovala vojenské základny ve 22 z 29 navštívených škol v Donbasu a Mykolajivu.

Po zničení škol v nejméně třech městech je ukrajinská armáda obviněna z přesunutí základen do škol v různých oblastech, což vystavuje komunitu kolem nových základen riziku dalších útoků ruské armády a další civilní poškozené.

Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že v některých případech se podle válečného práva se školy a nemocnice mohou stát legitimním cílem vojenských útoků.

"Ukrajinská vláda by měla okamžitě zajistit, aby své síly umístila mimo obydlené oblasti, nebo by měla evakuovat civilisty z oblastí, kde působí armáda," řekla Agnès Callamardová. "Vojáci by nikdy neměli používat nemocnice k válčení a měli by používat školy nebo civilní domy pouze jako poslední možnost, když neexistují žádné životaschopné alternativy."

Amnesty International uvedla, že informovala ukrajinskou vládu o výsledcích svého vyšetřování 29. července, ale do středy se jí Kyjev neozval.


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Komentáře

Yarmil

Jak jednoduché milý Wattsonw,zvláště pro jednoduché lidi stačí rozhlásit že Rusové střílejí do civilních objektů a klidně to může být obchodní centrum bez zákazníků nebo škola s kulomety v oknech a a úplně nejlépe domov důchodců a ranění i mrtví jsou všichni vinou ruských barbarů.Aspoň zeleninskij to tak podává.