Izraelský vojenský historik Mar­tin van Cre­veld odmítá hodnocení Putina jako impulsivního a iracionálního lídra a říká, komu toto hodnocení náleží

omama_putin_2013
7.3.2014 19:45
Na stránkách prestižní revue "Fo­re­ign Po­li­cy" soudí americký expert na Ukrajinu Alek­san­der J. Motyl, že ruský prezident Vladimir Putin se z „bismarkovského stratéga stal impulsivním a iracionálním lídrem“. Podobná hodnocení se konečně objevila i v souvislosti s telefonickým rozhovorem Putina s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Poněkud jiné hodnocení předkládá světově ceněný vojenský historik Mar­tin van Cre­veld z Izraele.

V rozhovoru pro polský internetový portál Onet.pl van Creveld říká: „Vladimír Putin se stal prezidentem Ruska 1. ledna 2000. Od té chvíle potlačil povstání v Čečensku, vyučil Gruzii a Ukrajině ukázal, kdo je šéfem. Můžeme-li již nyní hodnotit, ve všech třech případech dosáhl svého cíle. Co víc, v případě poslední operace nezpůsobil smrt ani jedné osoby.“

V té samé době prezident George W. Bush a jeho spojenci začali tři války: v Afghánistánu, Iráku a Libyi. Tyto operace přinesly desítky tisíc zabitých a způsobily v těchto třech zemích ještě větší chaos než tomu bylo předtím. Kdyby nebylo odporu mezinárodní veřejnosti a parlamentů západních zemí, které řekly „dost“, nástupce Bushe Obama by zřejmě zaútočil i na Sýrii. Kdo je tedy politikem a kdo iracionálním a impulsivním lídrem?“ – ptá se van Creveld.

Jsou to jistě nepříjemná slova pro některé politiky a publicisty, kteří nejsou schopni analýzy a pod vlivem okamžiku přijímají závěry, které – zejména v případě politiků, mohou přinést dalekosáhlé důsledky.

Ostatně v souvislosti se silnými slovy právě řady polských politiků je zajímavé i vyjádření k otázce případného rozmístění jednotek NATO na polsko-ukrajinské hranici. Van Creveld připomíná, že Američané právě oznámili značné snížení početních stavů armády a klade otázku „Koho by tam chtěli poslat?“ Říká také, že očekávat něco od NATO je ztráta času. „Jsou příliš zaujati zvýšením počtu žen a podobnými nesmysly „politické korektnosti“.

„Je to sice možné. Pochybuji však, že někdo v NATO má „koule“, aby to udělal,“ řekl izraelský vojenský historik Mar­tin van Cre­veld v rozhovoru pro portál Onet.pl.


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.