Jiří Paroubek vystoupil na protivládní demonstraci na Václavském náměstí

paroubek 2810
28.10.2022 14:05
Na Václavském náměstí se dnes opět sešlo několik desítek tisíc lidí protestujících proti současné vládě Petra Fialy a požadujících její demisi. Ačkoli mainstreamové sdělovací prostředky psaly s odvoláním na policejní odhady, že se akce účastní nižší desítky tisíc lidí, podle odhadů organizátorů a účastníků šlo o sedmdesát až osmdesát tisíc protestujících. Jako jeden z prvních vystoupil se shrnujícím politickým projevem bývalý premiér za sociální demokracii Jiří Paroubek. Přinášíme teze jeho vystoupení, které bylo několikrát účastníky přerušeno vyjadřováním souhlasu s Paroubkem vysloveným hodnocením.

Václavským náměstím prošly v posledních více než sto letech všechny významné historické události.

Máme jistě každý v paměti snímky z dokumentárních filmů z 28. října 1918, kdy Češi a na Václavském náměstí se jich sešli desítky tisíc, rozbíjeli symboly bývalé monarchie a oslavovali vznik Československé republiky.

Její vznik před 104 lety si dnes připomínáme.

Jsem rád, že mě organizátoři této demonstrace pozvali a jsem rád, že jsem, podle slov Petra Fialy, Pekarové, Rakušana a dalších výtečníků, našel na hlavním pražském náměstí hlouček zaprodanců, ztroskotanců a ruských trollů, jak se roztomile tito představitelé vládní moci o vás, o nás vyjadřují.

Jsem dnes ale raději ztroskotance spolu s vámi, než abych byl v jednom houfu s touto zpupnou a arogantní vládou, která pije víno a lidem ordinuje redukční dietu.

Jedna výtečnice, předsedkyně koaliční pidistrany, nám radí, že si máme vzít doma v zimě dva svetry, jiní zase radí, že máme méně jíst, nejlépe pak sedět doma při svíčkách a jiné nehoráznosti.

Na druhé straně si premiér, ministři, poslanci, senátoři a další představitelé státní moci od nového roku přidávají desítky tisíc měsíčně. Přitom výplaty a úspory lidí u nás likviduje pádící inflace. Naše vrchnost, naše vysokoblahorodí, si jí ale královsky na svých platech dorovnají. A u nás ostatních počítají, že si všichni utáhneme opasky.

Byl jsem jeden z vás, kdo tady na Václavském náměstí před 33 lety stál a zvonil klíči. Věřil jsem ve změnu. Že budeme žít svobodně, v prosperující a nezávislé zemi.

Dnes se ale často nemohu ubránit dojmu, že jsme se nějak vrátili v čase. Česká televize už zase lže. Lidé se bojí svobodně říkat své názory, které jsou v rozporu s oficiálními představami současné vlády.

Díky pádící inflaci se naše životní úroveň propadá a stát chudne. Obávám se ale, že jsme teprve na počátku velké krize. Můžeme se všichni oprávněně strachovat, že nebude plyn. Obávám se, že díky hazardérské energetické politice Fialovy vlády a Bruselu tak zkrachují stovky českých firem. A na dlažbě se rázem ocitnou statisíce lidí.

Před rokem byla inflace touto dobou někde mezi 4 – 6%. Nebylo to málo, ale podle činitelů dnešní vlády, to byla Babišova drahota. Ale jak hodnotit dnešní inflaci, která je násobně vyšší? Oficiálně 18%. Ale u těch opravdu podstatných položek potravin, energií, pohonných hmot, nájemného to je střízlivě někde mezi 20 – 25%. Téměř dvě pětiny domácností vyžijí se svými příjmy z měsíce na měsíc bez jakýchkoliv úspor.

A vláda nedělá nic. Naopak. Ministryně obrany jede s velkou pompou do Washingtonu, aby objednala za desítky miliard (mluví se až o 80 miliardách) 24 amerických stíhaček F-35. Přitom těch dosavadních 14 švédských Grippenů hladce postačí, aby přelétly za 6 minut území celé naší republiky a ještě byly schopny hlídat Slovensko a Pobaltí. A nejde jen o americké stihačky. Vláda chce koupit také zhruba za 20 miliard německé tanky Leopard. Sní o téměř dvou stech obrněných transportérech. Ještě ve vládním výčtu nákupů chybí ponorky do Vltavy.

A samozřejmě, pokud budeme vydávat stále vyšší náklady rozpočtu na nákup drahých zbraní, nebude dost peněz na zdravotnictví, školství, výzkum, sport, nové silnice a dálnice a jejich opravy ad. Prostě musíme si vybrat.

Klíčem k odstranění drahoty je ukončení války na Ukrajině. Vláda v tom nic nedělá, a jsme přitom předsednickou zemí evropské unie, vůbec nic, ještě přilévá olej do ohně. Nehájí národní zájem. hájí zájmy některých našich zahraničních přátel, které ovšem nejsou vždy totožné s našimi zájmy. A proto musíme této protinárodní, protilidové, zpupné, arogantní vládě vzkázat: My si to líbit nenecháme! Nejsme ovce. Jděte pryč.


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Komentáře

cernik

https://www.facebook.com/watch/?v=446531284206303&aggr_v_ids[0]=446531284206303&notif_id=1667325736886461&notif_t=watch_follower_video&ref=notif

cernik

Tak sršňovité ozezvy na sebe nenechaly dlouho čekat. viz: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Gottwald-sneslo-se-na-Paroubka-po-projevu-na-Vaclavaku-Cernochova-se-mu-smeje-ze-si-barvi-hlavu-718854
Naše ministerka války, která svým expartnerům posílala kufry oknem, s gracií elefantky v porcelánu, se na něj obrátila, zda si barví vlasy. A nějak ale už nedodala, čím si je ona odbarvuje.
P. ministr (NE)zdraví Válek J.P. přirovnal ke K. G.  Asi se p. Válkovi zastesklo po Monsignorovi Plojharovi.

Mne vládní kohorta nenachytá na úlitbu J. P. 
Přátelé i další kolegové z Vasevec.cz mají totiž na dobré paměti mé kritické poznámky.

P.S.: A kdy už paní Černochová objednáte ty ponorky pro české toky a přehrady?

1rytir

Dobré a pravdivé vystoupení s úderným závěrem. Osobně mě chybělo jediné. Důrazné odsouzení postojů a skutků ministra Rakušana. To, co si svým videem a ještě více "ozdobou" budovy resortu vnitra tento muž dovolil, překročilo všechny myslitelné meze! A nikdo o tom nemluví, nikdo to neodsuzuje! Přitom tento, s prominutím přímo idiotský čin s rozvinutím plakátu s mrtvým ruským prezidentem v pytli, nejenže nepochopí nikdo v civilizovaném světě, ale v plné nahotě světu ukáže, jací přitroublí politici tvoří současnou českou vládu a jak jsme v té rusofobii hluboce klesli! Proto je třeba  znovu a znovu opakoval: Pryč s touto vládou a její podlézavou politikou!