P.C. Roberts: Cožpak se Rusové nikdy nepoučí?

11.10.2019 04:20
Urážka za urážkou, a k tomu další urážka – a ruský ministr zahraničí se ještě zeptá: „Cožpak si americké úřady opravdu nepřejí normalizovat dialog?“.

Samozřejmě, že ne! Kolik dalších důkazů pro tento fakt ruský ministr zahraničí ještě potřebuje? Američané vězní syna ruského právníka, a to zcela mimo jakoukoli legální americkou jurisdikci – oni ho totiž unesli a poté odvlekli do Washingtonu. Údajně k soudnímu projednávání, jehož datum je ve hvězdách.

Zadrželi i ruskou občanku Marii Butinovou, falešně obviněnou ze špionáže, a odsoudili ji k trestu ztráty svobody.

A můžeme pokračovat a pokračovat. Právě v těchto dnech zadrželi Američané poslankyni ruského parlamentu Ingu Jumaševovou, kterou předtím pozvali k účasti na dialogickém fóru Fort Ross v USA, což je každoroční akce, na níž američtí a ruští účastníci hovoří volně mezi sebou.

Dokáže tudíž ruská vláda porozumět tomu, že je pro jednotlivé její členy nebezpečné přicestovat do USA nebo kamkoli jinam mimo území Ruska, kde se jich washingtonští rabijáci mohou zmocnit a unést je?

Jak poté, co Washington zrušil imunitu a ovládl ruský konzulát v San Francisku, stejně tak jako ruská obchodní zastoupení v New Yorku a ve Washingtonu, mohou Rusové stále ještě nevědět, že USA jsou gangsterským státem? A jak může mít tedy Rusko normální vztahy s americkým gangsterským státem? Cožpak ruská vláda není schopna pochopit zřejmá fakta?

Až do nebe volající ponižování a potupy, které ruská vláda z rukou Washingtonu tak ochotně přijímá, povzbuzuje gangstery k potupám dalším, které se budou už jen zostřovat.

To si pak Rusové zase jen pokorně postěžují, až Putin sám, poté, co vstoupí na půdu Spojených států, bude zadržen a vyslýchán? Vždyť ho přece mohou uvěznit za vměšování se do amerických prezidentských voleb! To i pak se ruská vláda před Washingtonem přihrbí?

Ne, to ponižování a potupy se budou zostřovat, dokud na ně ruská vláda neodpoví odpovídajícím způsobem – a to ráznou akcí. Čas na ni už více než dozrál.

Neexistuje absolutně žádný důvod pro to, aby se Rusko bálo korupčnické a společensky degenerující země, která za dvě desítky let nedokázala porazit jen lehce ozbrojený Talibán v Afghánistánu.

A otázka další: Proč se ruská vláda vystavuje jízlivé nepřátelské publicitě tím, že na svém území povoluje rozvíjet  činnost zahraničních neziskovek, placených z fondů CIA? Vždyť právě ony svými výtržnostmi a protesty narušily nedávné akce vládnoucích stran v Moskvě, takže následný pokles hlasů podporujících ruskou nezávislost nebyl ničím jiným než vyjádřením nesouhlasu vlasteneckých Rusů s tím, že je jejich vláda neochránila Rusko před americkým vměšováním. A nevšimla si ruská vláda ani nedávných násilností v Hong Kongu, ke kterým došlo právě jen v důsledku čínské nonšalance vůči aktivitám Amerikou financovaných tamních neziskovek?

Cožpak chce prožít jednou totéž?

Vybral a přeložil Lubomír Man

 

lubomirman
Jsem spisovatel a publicista (Obrys Kmen, Outsidermedia, Nezakladnam, Halo noviny atd.)

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Komentáře

jiri-vyvadil

Navazuji volně na příspěvek p. Volného. Ruská politika je skutečně nesmírně inteligentně asertivní.  To není jako za Brežněva, který hned třískal do stolu. Platí ovšem, že Rusko dostane políček, nastaví druhou tvář a potom náhle vtipně zareaguje. Dnes prakticky je pánem Blízkého východu, má nejpevnější spojenectví s Čínou ale i s Indií a v EU narůstají síly v Itálii,Francii, Maďarsku na posilování spolupráce. A na Ukrajině, což je druhý geopolitický střet, vnutilo černho Petra Zelenskému, který se v tom jen plácá.Někdy to vypadá jako slabost, ale ve skutečnosti to neuzavírá cestu k dalšímu jednání...Ať si Roberts své mindráky jde léčit někam jinam.

 

 

Dona

Chápem " hnev " pána Robertsa. Mnohí cítime podobne. Mnohí čakáme každý deň : " Tak, a teraz to príde......" - a príde NIČ.

Každá minca má dve strany aj v prípade Ruska. Jedna strana by mala údery vrátiť. Druhá to má oveľa zložitejšie :

1/  Vnútorná politická atmosféra je rozdelená na dva tábory : mladá a stredná  mestská generácia Rusov chce na Západ, chce sa zmieriť so Západom a Spojenými štátmi. Za posledných 20 rokov sa stihla nakaziť západnou dekadentnou kultúrou      ( drogy, hudba, filmy, móda, tetovanie, piersingy.... ) a túžia po západnom " blahobyte ". Dejiny vlastného štátu ich nezaujímajú,  realitu Západu neberú na vedomie, alebo jednoducho ignorujú. Kto iný, ako politici by mali lepšie poznať realitu Ruska ?

2/ Druhá možnosť hry na "  ruského mŕtveho chrobáka " , je získanie času za každú cenu.

3/ Medzinárodná scéna, najmä Západná,  nie je veľmi priaznivá pre Rusko : pozrime sa na mapu a pochopíme, že takto obkľúčený štát nepriateľskými zbraňami a štátmi, si musí veľmi rozmyslieť každý rázny krok na obranu svojho územia, každý return. Západ čaká na ruskú "chybu " - a po zuby ozbrojené Pobaltie, Poľsko, Ukrajina, Rumunsko.... ku ktorým sa okamžite pridajú ostatné štáty NATO, o serióznosti Japonska, Austrálie, Južnej Kórei, Turecka, Gruzie, Bieloruska.... možno len pochybovať.

Niekto by mohol pánu Robertsovi vysvetliť, že keby Spojené štáty boli takto nepriateľmi obkľúčené tiež by si rozmysleli každý spätný úder. Pritom každý deň počujeme z USA , že vedú vojny v mene národnej bezpečnosti - pritom im nikto ani vlas na hlave neskrivil. Strach to nikomu nedovolí. Napriek tomu USA stavajú vojenské základne po celom svete, plánujú prevraty a vedú vojny kde sa im zachce. Môžu si to dovoliť aj preto, že majú poslušných lokajov v NATO.

Núka sa otázka : prečo by Rusko malo samo zbaviť svet zlosyna ? Prečo sa Európa a ostatné štáty nebránia a nevracajú údery, ktoré rozdávajú Spojené štáty nielen Rusku ? Naopak, nechávajú sa Spojenými štátmi vydierať, zastrašovať, korumpovať  - ak nie všetky vlády, tak aspoň obyvateľstvo - v neziskových organizáciách, nadáciach, mimovládkach... 

Skrátka, USD nesmrdí nikomu, ani svätcom. Niektorí  sú servilní aj zadarmo.

4/ Možno Rusko čaká, že jedného dňa sa svet zobudí a zhodí jarmo otroctva, či odmietne bohapustý konzumný život a vystúpi s tieňa Spojených štátov a NATO. Dovtedy bude Rusko samo proti choromyseľnej politike USA. "A jedna lastovička leto neprinesie." Alebo padne do " blata " medzi ostatných.