P.C. Roberts: Od supervelmoci k nekompetenci

11.11.2017 10:53
Dospěl jsem v druhé polovině 20. století a dnes svou zemi nepoznávám. Žil jsem svůj život v zemi komtetentní a nyní prožívám život v zemi nekompetentní. A nekompetentní je všechno. Nekompetentní je policie. Střílí děti, babičky, zmrzačené a to prý proto, aby chránila životy svoje.

Nekompetentní je naše zahraniční politika. Svými šílenými a nezákonnými válkami jsme se světu odcizili. Dnes jsou USA a Izrael dva nejméně důvěryhodné státy světa a dva státy považované za největší nebezpečí pro mír.

Vojensk-bezpečnostní komplex je nekompetentní. Náš stát národní bezpečnosti je tak nekompetentní, že se nedokázal ubránit nejpotupnějšímu útoku proti velmoci v historii lidstva, kdy hrstka lidí, vyzbrojených jen noži na otvírání krabic a neznalá umění řídit letadla, zničila Světové obchodní centrum a část Pentagonu. A válečný průmysl za naprosto gigantickou cenu vyprodukoval stíhací letoun F-35, který nejenže nesnese srovnání se stíhacími letouny Ruska, ale je dokonce horší, než jeho předchůdci F-15 a F-16, které má nahradit.

Nekompetentní jsou média. Nedokáži si vzpomenout na jedinou ve všem pravdivou zprávu, kterou bych z médií slyšel, či si ji četl. Určitě aspoň jedna taková byla, ale já jsem na ni nenarazil.

Nekompetentní jsou univerzity. Namísto aby k vyučování studentů najímaly profesory, najímají jen správce, kteří ty univerzity řídí. A tak namísto profesorů jsou na univerzitách prezidenti, viceprezidenti, kancléři a vicekancléři, probošti a viceprobošti, děkani, přidružení děkani a děkani asistentní. A namísto vyučování předmětů se tam vyučuje regulace řeči a výcvik citlivosti. Až 75% z finančního rozpočtu univerzit směřuje ke správcům, z nichž mnozí berou sumy opravdu pohádkové.

Naše public schools (školy podporované z veřejných fondů), se staly nekompetentními, když přijaly standardizované národní testování. Účelem školní výchovy dnes je splnit nějaký test. Akreditace školy a učitelův plat závisí nikoliv na jeho schopnosti rozvíjet tvořivost a nezávislé myšlení žáků, ale na tom, zda je memorováním látky připraví na splnění testu.

Člověk by mohl pokračovat a pokračovat. Ale místo toho se s vámi podělím o příběh, který mi v minulém týdnu zabránil cokoliv napsat.

Nuže: byl jsem mimo dům, když poblíž něj vjel operátor těžkého stavebního stroje – a to s vysokozdvižným vozíkem, vztyčeným vysoko nad sebou - pod dráty elektrického vedení. A zřejmě aby se jim vyhnul, přerazil v půli elektrický sloup, který vede elektřinu do mého domu.

Takže tady to máme, Operátor, který netuší, že se vztyčeným vozíkem nemůže rejdit pod elektrickými dráty.

Taková je tedy Amerika dneška. A tihle nekompetentní vládní nekompetenci chtějí válku s Iránem, se Severní Koreou, s Ruskem a Čínou. Vezmu-li v úvahu zcela výjimečnou úroveň nekompetence v celých Spojených státech, mohu vám garantovat, že my ty války nevyhrajeme.

Vybral a přeložil Lubomír Man

lubomirman
Jsem spisovatel a publicista (Obrys Kmen, Outsidermedia, Nezakladnam, Halo noviny atd.)

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Komentáře

Dona

Skvelý článok- skvelý preklad. 

Ibaže, s takým nekompetentným štátom sa veľmi ťažko zápasí v čomkoľvek. Na rozdiel od Robertsa si myslím, že práve svojou nekompetentnosťou USA zvíťazia nad kompetentným štátom Prečo? Lebo chaotické USA nemajú problém kedykoľvek bez dôvodu, bez rozmyslu a bez opory v zákonoch a pravidlách, prepadnúť iný štát - kým zákonmi a pravidlami zviazaný štát dlhšie, než je užitočné a múdre, zvažuje odvetu, či útok.

Na druhej strane, USA má nepopierateľne najväčšiu a najmodernejšiu armádu, ktorú majú rozmiestnenú po celom svete, a ktorú používajú napriek vnútornému chaosu a nekompetencii. Skrátka, armáda USA zakrýva celkovú nekompetentnosť politiky USA. Armáda, ktorá ničí iné štáty, spoľahlivo skrýva nedostatky vo vnútornej politike USA. Alebo inak : armáda navonok, v zahraničí vie presvedčiť svet o kompetencii USA a zakryť vnútorné nedostatky do takej miery, že svet  o nekompetencii USA nikdy nepresvedčíte, naopak. USA je vzorom a záchrancom demokracie a slobody. Každý deň to počujeme na uliciach, v TV i rozhlase. Kongres to perfektne využíva.

Čo je však horšie ako nekompetentnosť USA, je veľké množstvo satelitov okolo USA, množstvo lokajských štátov, ktoré neváhajú po boku USA bojovať, viesť vojnu kdekoľvek na svete - napriek  rukolapným dôkazom, že USA nie sú " kompetentné " - v úvodzovkách preto, že podľa lokajov sú kompetentné.

Príklad : USA označili Katar za najväčšieho podporovateľa terorizmu a všetky štáty to papagájovali - bez mihnutia oka súhlasili. Ďalší príklad : USA vyslovia názor že ten a ten štát je na ose zla a všetky štáty sa pridajú na stranu USA. Spojené štáty označia Venezuelu za " nedemokratický " štát a hneď vyhlásia sankcie proti Venezuele - EÚ tak urobila nedávno. Treba pokračovať v príkladoch? Kde je tá nekompetencia USA, keď svet sa v každom zle pripojí na stranu USA? Nie sú náhodou ostatné štáty prinajmenšom nekompetentné rovnako ako USA ?