Bílý dům zuří nad rozhodnutím OPEC+

ropa těžba
6.10.2022 10:16
Jiří Vyvadil :Pět týdnů před volbami do Kongresu, kde zjednodušeně Američané budou volit podle toho, zda je benzín levnější či naopak dražší a kdy tato volba zcela nesporně dopadne i na celý svět, včetně války Západ -Rusko+, USA a tím i demokraté prohráli.

Podle CNN Bidenova administrativa zahájila rozsáhlou nátlakovou kampaň ve snaze odradit blízkovýchodní spojence od dramatického snížení produkce ropy, podle více zdrojů obeznámených s touto záležitostí.

Ve středu ráno se ministři ropy OPEC+ na schůzce ve Vídni se ovšem dohodli na ještě větším snížení těžby, než se Bílý dům obával – 2 miliony barelů denně, počínaje listopadem, podle zprávy ze schůzky zveřejněné ve středu. Ministři uvedli, že škrty jsou nezbytné „ve světle nejistoty, která obklopuje vyhlídky globální ekonomiky a trhu s ropou“.

Prezident Joe Biden ve středu řekl Arlette Saenzové ze CNN, že je „znepokojen“ škrty, které považuje za „zbytečné“. Ministr zahraničí Antony Blinken řekl novinářům na dotaz ohledně tohoto kroku, že „pokud jde o OPEC, dali jsme jasně najevo své názory členům OPEC“.

Pro t Před několika dny Bidenovi nejvyšší představitelé energetiky, ekonomiky a zahraniční politiky narukováni, aby lobovali u svých zahraničních protějšků v blízkovýchodních spojeneckých zemích, včetně Kuvajtu, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, aby hlasovali proti snížení produkce ropy. Středeční snížení produkce představuje největší snížení od začátku pandemie a mohlo by vést k dramatickému nárůstu cen ropy.

Některé z návrhů diskusních bodů, které v pondělí rozeslal Bílý dům ministerstvu financí a které získala CNN, označily vyhlídku na omezení výroby za „totální katastrofu“ a varovaly, že by to mohlo být považováno za „nepřátelský čin“. "Je důležité, aby si každý uvědomoval, jak vysoké jsou sázky," řekl americký úředník o tom, co bylo koncipováno jako rozsáhlé úsilí administrativy, které by mělo pokračovat až do středečního zasedání OPEC+.

V Bílém domě je „křeč a panika,“ řekl další americký úředník a popsal toto poslední úsilí administrativy jako „sundávání rukavic“. Podle představitele Bílého domu byly body jednání navrhovány a vyměňovány zaměstnanci a nebyly schváleny vedením Bílého domu ani použity se zahraničními partnery.

OPEC+ může převzít zpět kontrolu nad trhem s ropou výrazným snížením produkce

Pro Bidena nemohlo dramatické snížení těžby ropy přijít v horší dobu. Administrativa se měsíce zabývala intenzivním domácím i zahraničním úsilím o zmírnění prudce rostoucích cen energií v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Zdálo se, že se tato práce vyplácí, ceny benzínu v USA klesaly téměř 100 dní v řadě.

Jenže do kritických voleb v polovině období zbývá pouhý měsíc a ceny benzínu v USA se začaly opět plížit, což představuje politické riziko, kterému se Bílý dům zoufale snaží vyhnout. Vzhledem k tomu, že se američtí představitelé v posledních několika týdnech pustili do měření potenciálních domácích možností, aby zabránili postupnému nárůstu, představují zprávy o velkých opatřeních OPEC+ obzvláště naléhavou výzvu.

Bílý dům požádal ministryni financí Janet Yellenové, aby případ osobně předložila některým ministrům financí států Perského zálivu, včetně z Kuvajtu a Spojených arabských emirátů, a pokusila se je přesvědčit, že omezení výroby by bylo extrémně škodlivé pro globální ekonomiku. USA tvrdily, že v dlouhodobém horizontu by snížení těžby ropy vytvořilo větší tlak na snižování cen – opak toho, čeho by mělo dosáhnout výrazné snížení. Jejich logika je, že „okamžité snížení by zvýšilo riziko inflace“, vedlo k vyšším úrokovým sazbám a nakonec k většímu riziku recese. „Pokud pokročíte vpřed, existuje velké politické riziko pro vaši reputaci a vztahy se Spojenými státy a Západem,“ sdělila Yellenová, aby sdělila svým zahraničním protějškům koncept návrhu Bílého domu.

Marně. Nátlak nevyšel.

Snahy dvořit se Saúdské Arábii

Středeční snížení těžby přichází necelé tři měsíce poté, co prezident Joe Biden odcestoval do Saúdské Arábie a setkal se s korunním princem Mohammedem bin Salmánem na cestě, která byla částečně vedena touhou přesvědčit Saúdskou Arábii, de facto vůdce OPEC, aby zvýšila ropu. produkce, která by pomohla snížit tehdy raketově rostoucí ceny benzínu.

Středa je tak „černou středou“ pro USA a celý západní svět.

J.V.:Válka Západ- Rusko se rozhodně nekoná jen na ukrajinských bojištích, kde se Rusové na rozdíl od Ukrajiny musí spoléhat jen na sebe. Ta druhá linie energetická se stává mnohem významnější, neboť její důsledky na rozdíl od vojenské části mohutně dopadají na obyvatele Západu, zejména v EU, ale i USA. A tuto svými chybnými kalkulacemi si vyvolal Západ sám.

Přeji dobrý den

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.