Katolická církev získá Zelenou horu

zelená hora
26.6.2014 17:31
Katolická církev na základě zákona o vyrovnání státu s církvemi získá Zelenou horu. Stát do oprav za posledních deset let investoval 90 milionů. Je vydání oprávněné?

Na základě zákona o vyrovnání státu s církvemi získá katolická církev i kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, jednu z nejvýznamnějších staveb českého baroka, která je od roku 1994 zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) uvedla, že po vyhodnocení výzvy a po studiu podkladů NPÚ dospěl k závěru, že uzavření dohody vydání areálu kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře nic nebrání.

NPÚ má kostel ve správě od roku 2001 a do oprav za tu dobu investoval 90 milionů korun. Vrátí je katolická církev? Sníží se o ně finanční náhrady, které má stát církvím vyplácet? A vrátí katolická církev státu také peníze, které do Zelené hory stát investoval od poslední třetiny 19. století, zejména peníze, které stály opravy kostela od 50. let?

Další otázkou, kterou je nutné nahlas pokládat a na kterou je třeba vyžadovat odpověď, je, jaké dokumenty o tom, že Zelená hora sloužila v rozhodné době k duchovním účelům, Biskupství brněnské, které žádá o vydání kostela, předložilo. Je v tomto světle vůbec vydání Zelené hory v souladu s oním pochybným zákonem, podle nějž má být kostel vydán?

Nezbývá než gratulovat vládě vedené sociální demokracií, a zejména hlavní vládní straně, sociální demokracii, k této podařené restituci. Vůbec se nedivím, že paní Lenka Procházková podala v této sporné věci trestní oznámení.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

jiri-paroubek
Předseda vlády ČR v letech 2005-2006. V období 2004-2005 ministrem pro místní rozvoj. Po oba roky kdy byl premiérem dosahoval stát hospodářský růst (HDP) cca 7 % a schodek státního rozpočtu byl plně pod kontrolou, zejména vytvářením vysokých rozpočtových rezerv. Předseda ČSSD v letech 2005-2010, kdy tato strana dosáhla nejlepších volebních výsledků ve své historii a stala se nejsilnější českou politickou stranou. V letech 2006-2013 členem Poslanecké sněmovny. V letech 1990-2005 členem pražského zastupitelstva. v období 1998-2004 náměstkem primátora pro finance. Předseda Společnosti W. Brandta a B. Kreiskeho od roku 1993 až dosud. Vydavatel časopisu Trend v letech 1993-2010. Předseda redakční rady serveru Vaše věc od roku 2010 dosud. Předseda strany LEV 21 - národních socialistů v letech 2011-2014. V roce 2024 byl zvolen předsedou strany Česká suverenita - sociální demokracie.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Komentáře

novotny

Hlavně aby už stát po předání tohoto kostela církvi nic na tuto památku UNESCO neplatil. Nedivil bych se, kdyby tomu tak bylo i po vrácení...
Stejně tak nevěřím, že stát po skončení církevních restitucí nebude přispívat na platy kněžím, pokud se neuživí sami. Taky se dá očekávat, že někteří duchovní posílí řady nezaměstnaných a stát je bude takto stejně podporovat. Takže nejen vrácení majetku a předání tučných peněz, ale i další souvisejcíí náklady.

cernik

Podepisuji.
Ale předal J. Paroubek dotaz na Zelenou horu
do sekretariátu předsedy vlády?
A kopii na petiční výbor PSP ČR,
jako příklad toho, že zákon může mít
praKticky protizákonné důsledky,
Asi J. Paroubek nebude váhat s odpovědí.