Závažná sdělení na adresu Sobotky a Chovance

9.4.2019 11:09
Přední pražský advokát Miroslav Jansta podává v rozhovoru v časopisu Týden velmi závažné svědectví o působení vlivové agentury Bison & Rose. A to nejen v české politice, ale také o pokusech lidí z této agentury ovlivnit situaci v českém sportu.

Jansta je řadu let (neplaceným) předsedou České unie sportu. A je již dva roky obviněn orgány činnými v trestním řízení a vyšetřován. V rozhovoru je uvedena také přesná citace z odposlechu jednoho Janstova rozhovoru, který má podle policie dokazovat (a médií spjatých s jistou vlivovou skupinou), že Jansta se pokoušel manipulovat s veřejnými prostředky. Již v létě roku 2017 jsem à konto Janstova případu psal ve svých článcích o manipulacích ze strany policie. A o tom, že celý případ má politické pozadí.

Jansta ve svém rozhovoru naznačuje, co a kdo za tím může být. Jansta mluví velmi otevřeně o roli vlivové agentury Bison & Rose na nedávné vedoucí představitele české sociální demokracie Sobotku a Chovance. Správně poznamenává, že Sobotka a Chovanec, samozřejmě s velkým přispěním svého politického a poradenského zázemí, přivedli sociální demokracii až k 7% volebního výsledku. V příloze článku uvádíme celý rozhovor Týdnu s M. Janstou.

Jiří Paroubek

Foto: M. Jansta (uprostřed).

 

 

Příloha - zdroj Tyden.cz:

"Bisoni" si vodili olympioniky i politiky ČSSD

(Celý text článku najdete v aktuálním vydání časopisu Týden!)

Policie uzavřela vyšetřování dotační kauzy ve sportu. Jedním z obviněných je i šéf České unie sportu, mocný pražský právník a vlivný sociální demokrat MIROSLAV JANSTA. "V mém obvinění jsou absolutní lži," říká. Mluví o "ukecaném" Peltovi, lžích Kateřiny Valachové i padající ČSSD: "Za Zemana a Paroubka byla show, Sobotka s Chovancem na to ale neměli a nechali se vodit agenturou Bison & Rose."

 

Kdo je pro vás dnes nejautentičtější sociální demokrat?

Hamáček. Hamáček a Onderka.

Nepokračuje ale Jan Hamáček v Sobotkově politice, kterou kritizujete? Kde jsou názorová křídla?

On je odchovaný parlamentem, je to člověk konsenzu. To je špatné pro to, aby šel do velkých střetů, které ho ale čekají. Je nicméně nadprůměrný politik sociální demokracie. Jde o to, aby teď Hamáček, Onderka a další přišli s programem, který obnoví důvěru lidí v to, že jde o programovou stranu a ne jen o ministryni Maláčovou s jejími sociálními dávkami. Lidé musí začít vnímat sociální demokracii jako stranu, která je tu pro ně. V posledních letech byla spíše pro všechny a pro nikoho.

Už jste to trochu naznačil, ale co říkáte na nové kádry, ministry Tomáše Petříčka a Janu Maláčovou? Právě oni mají být budoucností sociální demokracie...

Protože se líbí určitému typu médií. Podívejte, Miloš Zeman si mě poměrně oblíbil, když mě poznal jako federálního poslance. Spolupracovali jsme, ale v roce 1996 jsme se brutálně rozešli, protože se mi nelíbila orientace strany hodně doleva. Ale zpětně uznávám, že byl geniální politik. A sociální demokracie by si z něj měla vzít velké poučení. Hlavně z toho, jak dokázal stranu vybudovat. To samé u Jiřího Paroubka, který ji dotáhl z osmi procent opět na výsluní, kam patří. ČSSD teď čeká na nového Zemana nebo Paroubka. Jestli Hamáček překročí svůj stín, má šanci.

Nemrzelo vás, že sociální demokraté nepustili na nedávném sjezdu do vedení lidi z platformy Zachraňme ČSSD, za kterou stojí váš koncipient a bývalá dvojka strany Michal Hašek?

On není můj, pracuje v naší kanceláři. Má nicméně jasné instrukce, má se věnovat právu, aby prokázal, že bude dobrý právník. Je to chytrý kluk. A samozřejmě je to talentovaný politik. On je homo politicus, ale teď musí být homo juridicus (smích). Bude znát reálné problémy a bude je umět řešit. Ne jako kluci, co dělali politiku od školy.

Narážíte na Bohuslava Sobotku?

Nejen na něj. Nicméně když Paroubek skončil, byl tu Sobotka, kterého všichni vnímali jako hodného a slušného kluka. Ale nebyl to vůdce. Jenže mocenská skupina, která za ním stála, ho potřebovala. A hlavní oporou mu byli Bison & Rose, kteří ho dělali celou dobu a později si přibrali i Chovance. Oni mluvili do všeho. Vodili si politiky. Já měl dobrý vztah se Zemanem a byl jsem i kamarád s Grossem. Ale tohle jsem nikdy nedělal.

Když to tak posloucháme, s trochou nadsázky to vypadá, že agentura Bison & Rose může v Česku za všechno. Zničila sport, zdecimovala sociální demokracii...

Oni nezničili český sport, ale pomohli k válkám mezi jeho funkcionáři. Ale ze své pozice to Růžička s Bisem dělali dobře. Špatně to dělali Sobotka s Chovancem. Ukázali, že na to nemají a nechali se vodit. A politici, kteří se nechají vodit, jsou slaboši.

 

 

jiri-paroubek
Předseda vlády ČR v letech 2005-2006. V období 2004-2005 ministrem pro místní rozvoj. Po oba roky kdy byl premiérem dosahoval stát hospodářský růst (HDP) cca 7 % a schodek státního rozpočtu byl plně pod kontrolou, zejména vytvářením vysokých rozpočtových rezerv. Předseda ČSSD v letech 2005-2010, kdy tato strana dosáhla nejlepších volebních výsledků ve své historii a stala se nejsilnější českou politickou stranou. V letech 2006-2013 členem Poslanecké sněmovny. V letech 1990-2005 členem pražského zastupitelstva. v období 1998-2004 náměstkem primátora pro finance. Předseda Společnosti W. Brandta a B. Kreiskeho od roku 1993 až dosud. Vydavatel časopisu Trend v letech 1993-2010. Předseda redakční rady serveru Vaše věc od roku 2010 dosud. Předseda strany LEV 21 - národních socialistů v letech 2011-2014. V roce 2024 byl zvolen předsedou strany Česká suverenita - sociální demokracie.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.